Nieuws

WSJ: Geen steun voor herbenoeming topvrouw Deloitte US

Cathy Engelbert, ceo van de Amerikaanse tak van Deloitte, wordt niet voorgedragen voor een tweede termijn als bestuursvoorzitter. Daarover zijn de US-partners van Deloitte via mail geïnformeerd.

Engelbert, in 2015 benoemd als ceo van Deloitte in de VS, komt normaal gesproken na vier jaar in aanmerking voor een tweede termijn. De board van Deloitte zou echter geen steun willen verlenen aan haar herbenoeming, blijkt uit berichtgeving eind juni in de Wall Street Journal. De aankondiging hiervan via mail zorgde voor verwarring bij Deloitte-partners, vooral omdat een heldere uitleg ontbrak. Veel partners reageerden met vragen aan de board om meer informatie en transparantie.

In een openbaar statement heeft Deloitte alleen aangegeven in “the early, board nominating committee stage” van het benoemingsproces te zijn. Een formele verkiezing van de bestuursvoorzitter staat pas voor begin 2019 op de rol, aldus de organisatie. “We will provide an update at that time.” Engelbert zelf heeft niet gereageerd op de ophef.

Verschuiving naar consultancy

Sommige insiders menen dat een en ander te maken heeft met een verschuiving van de dienstverlening van Deloitte richting consultancy. Consulting was in 2017 goed voor 48,5 procent van Deloitte's totale omzet van 18,6 miljard dollar in de VS, tegenover 29,5 procent voor audit en enterprise risk services. Engelbert is afkomstig van de audittak.

De benoeming van Cathy Engelbert in 2015 trok de aandacht, omdat zij de eerste vrouwelijke ceo werd van een big four firm in de VS. Sindsdien hebben ook KPMG en EY vrouwen in de top aangesteld. Hoewel vrouwen goed zijn voor 51 procent van de totale bemensing van Amerikaanse accountantsorganisaties, blijft het aandeel vrouwelijke partners en principals daar met 24 procent nog duidelijk bij achter.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.