Nieuws

Marcel Pheijffer: 'Stilzwijgen van IFAC is schrijnend'

Het is opvallend dat de International Federation of Accountants (IFAC) nog nauwelijks iets van zich heeft laten horen over de grote accountancyschandalen in onder meer het Verenigd Koninkrijk.

Dat zegt Marcel Pheijffer in een opinie in het Financieele Dagblad. Volgens Pheijffer tonen recente schandalen (Carillion, HBOS, Steinhoff) wederom aan dat er sprake is van een "mondiaal probleem", wat de vraag oproept of er niet "naar een mondiale aanpak en mondiale oplossingen moet worden gezocht".

Pheijffer vindt het in dat verband opvallend dat de IFAC zich stil houdt, en ziet gelijkenis met hoe "muisstil" dit orgaan was over de rol van accountants in de aanloop naar het ontluiken van de financieel-economische crisis in 2008. Pheijffer, destijds lid van een van de regelgevende organen binnen IFAC, zou hebben aangedrongen om te zoeken naar verbetermaatregelen, maar zijn aanbevelingen werden niet overgenomen.

"Het stilzwijgen van IFAC is schrijnend en is reden temeer om de mede vanuit de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aangezwengelde discussie om IFAC aan te pakken en de internationale regelgeving voor accountants te versterken, te ondersteunen. Aan tandeloze tijgers heb je immers weinig", aldus Pheijffer.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.