Nieuws

Open huis Belastingdienst moet helpen bij werving

De Belastingdienst worstelt met het vinden van voldoende gekwalificeerde IT’ers en accountants. Om medewerkers te lokken opent de dienst daarom begin september de deuren.

De 'Belastingdienst WerkWeek' in Utrecht richt zich op "iedereen met interesse op het gebied van accountancy, fiscaliteit, ICT en data science" en duurt van 3 tot en met 7 september. Met behulp van interactieve workshops, interviews en break-out sessies laat de Belastingdienst, inclusief FIOD en Douane, zien wat werken bij de fiscus inhoudt. De wervingsweek richt zich zowel op net afgestudeerden en mensen met enkele jaren werkervaring, als op studenten die werken en leren willen combineren.    

Iedere avond staat een ander vakgebied centraal. Op 4 september gaat het specifiek over accountancy, met workshops over onder meer belastingontwijking en –ontduiking en data-analyse. De rest van de campagneweek staan interne mobiliteit, fiscaliteit, ICT en data science op het programma.

Problemen

De Belastingdienst kwam eerder in het nieuws door problemen met de personele bezetting. In 2016 liep een riante vertrekregeling  uit de hand, waardoor meer hoog opgeleide belastingambtenaren vertrokken dan was voorzien. De werving van nieuwe mensen liep vervolgens moeizaam.

Onderzoek naar de vertrekregeling leverde begin 2017 harde conclusies op. Er was sprake van 'gebrek aan regie en tegenspraak'. Het uitvoeren van de kerntaak van de dienst, die per werkdag zo’n miljard euro belastinggeld ophaalt, werd bedreigd. Verouderde ict-systemen hielpen niet.

Naar eigen zeggen heeft de Belastingdienst, waar zo’n dertigduizend mensen werken, voor de komende jaren "duizenden nieuwe medewerkers nodig".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.