Nieuws

Peter Schimmel: 'De accountant is zelden bij machte fraude te ontdekken'

De accountant heeft niet het juiste gereedschap in huis om fraude te ontdekken. Daarbij wordt er te veel verwacht van het kunnen van de accountant op dit gebied.

Dat betoogt Peter Schimmel, forensisch accountant bij Grant Thornton, in een opinie in het Financieele Dagblad. Hij reageert op een bijdrage  van Marcel Pheijffer, die het zoeken naar fraude juist ziet als "inherent aan de doelstelling van accountantscontrole en de zekerheid die accountantscontrole verschaft".

Volgens Schimmel verwacht het maatschappelijk verkeer dat accountants fraude ontdekken en is het teleurgesteld als dat niet lukt. Hij is van mening dat dit komt door "het gebrek aan kennis over de aard van het frauderisico en een te grote verwachting van het kunnen van accountants. Accountants ‘bashen’ is niet de oplossing."

Volgens Schimmel is het juist de aard van fraude dat deze zodanig verborgen wordt dat de accountant die niet ziet. Omdat opzet en verhulling centraal staan bij fraude, is er een gedragswetenschapper nodig als "tegenpartij" en "geen verificateur van de getrouwheid van een financiële verantwoording. Die verificateur, de accountant, is daartoe niet geëquipeerd. Toch verlangt de communis opinio van hem om als een Don Quichot tegen fraude op te trekken."

Schimmel denkt wel dat de accountant kan bijdragen aan "voorkoming en afschrikking" als het om de gelegenheid voor het plegen van fraude gaat, maar moeten er geen wonderen van de accountant verwacht worden. "Het is niet de accountant die de fraude veroorzaakt en hij is slechts zelden degene die bij machte is de fraude te ontdekken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.