Nieuws

10 procent omzetgroei Deloitte Nederland

Deloitte Nederland heeft in het afgelopen boekjaar 10,2 procent omzetgroei gerealiseerd. Vooral de servicelijnen Risk Advisory en Financial Advisory Services noteerden sterke groei.

Dat blijkt uit het jaarverslag over boekjaar 2017/2018 van Deloitte. De totale omzet bedroeg 897 miljoen euro. Volgens ceo Peter Bommel was het afgelopen boekjaar "een belangrijk jaar", omdat Deloitte Nederland onderdeel is geworden van Deloitte Noordwest-Europa (NWE), samen met de Deloitte-kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, België, Finland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en IJsland. NWE telt ruim tweeduizend partners en circa 34 duizend medewerkers.

Volgens Deloitte vindt de samenwerking binnen NWE vooral plaats op het gebied van kwaliteit, zoals met trainingen, kennisuitwisseling, uitwisseling van professionals en het monitoren van kwaliteitsinitiatieven.

Verder meldt Deloitte dat de meerderheid van het stemrecht over het Nederlandse Deloitte Accountants BV vanaf 1 juni 2017 belegd is bij Deloitte NWE. Deloitte NWE staat als accountantskantoor geregistreerd bij de Britse beroepsorganisatie Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW), en de ceo en audit lead van Deloitte NWE staan geregistreerd als mede-beleidsbepalers van het Nederlandse Deloitte Accountants BV.

MCA-rapport

Deloitte gaat in het jaarverslag ook in op het MCA-rapport, en noemt dit rapport een "kritische spiegel". Het MCA-rapport is volgens Deloitte een "duidelijke roep om actie" vanuit de maatschappij, en het kantoor schrijft dat Deloitte en de sector als geheel, "zeker de weg omhoog hebben gevonden na een diep dal. Wij zullen nu niet stoppen met klimmen."

Deloitte zegt onder meer te kijken naar het oplossen van werk- en tijdsdruk en te krappe budgetten, maar ook het opsporen van fraude als belangrijkste prioriteit te stellen. "De samenleving heeft duidelijk hoge verwachtingen van auditors, zeker als het aankomt op fraude en continuïteit. Het focussen op fraude en corruptierisico's is een van de cruciale fundamenten van onze business operations en onze interpretatie van het kwaliteitscontrolesysteem. Audit teams richten zich nu duidelijk meer op frauderisico-analyse, maar het is ons doel om hier nog verder mee te gaan."

Innovatie

Ook op het gebied van innovatie is er volgens Deloitte veel gebeurd. "Zo hebben we onder andere een Deloitte Artificial Intelligence Center of Expertise geopend en ontwikkelden we een zelflerende robot genaamd AIme. Deze ontwikkelingen, samen met innovatieve diensten als cybersecurity, blockchain, data-analytics en digitale transformaties hebben voor een belangrijk gedeelte bijgedragen aan de groei van onze organisatie", aldus Bommel.

Financial Advisory

De servicelijn financial advisory laat een sterke groei zien, van maar liefst 29,7 procent. Vorig jaar noteerde deze servicelijn echter een negatieve groei van -17 procent. Volgens Deloitte was dat destijds het gevolg van "een daling van de omzet gerealiseerd door onderaannemers, voornamelijk buitenlandse Deloitte memberfirms, na voltooiing van een aantal grote internationale projecten". De groei komt nu met name door M&A en lead advisory.

Deloitte FY2018, omzet per servicelijn

  FY17 FY18 %
Audit 223,9 231,3 3,3
Consulting 211,1 238,9 13,1
Tax & Legal 190,8 197,4 3,5
Risk Advisory 128,1 152,8 19,3
Financial Advisory 58,5 75,9 29,7

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.