Nieuws

Griekse journalisten tijdelijk vast na artikel over fraude EU-fonds

De uitgever, de directeur en de hoofdredacteur van de Griekse krant Filelefteros zijn zaterdag in Athene gearresteerd en hebben een nacht vastgezeten, na een klacht van minister van Defensie Panos Kammenos, die met de fraude in verband wordt gebracht.

Filelefteros publiceerde eind vorige week een artikel over misstanden bij de besteding van EU-geld. Het geld, waarvoor het ministerie van Defensie verantwoordelijk was, was bedoeld om leefomstandigheden in opvangkampen voor vluchtelingen te verbeteren. Veel geld zou echter doorgesluisd zijn naar zakenrelaties van minister Kammenos.

Kammenos heeft vervolgens een klacht ingediend tegen de journalisten wegens smaad. De Griekse wet staat het toe dat iemand die van smaad wordt beschuldigd meteen kan worden gearresteerd, ook als er nog geen bewijs is geleverd.

Verschillende oppositiepartijen hebben de arrestaties veroordeeld en beschuldigen de minister van machtsmisbruik. De drie journalisten zijn zondag weer vrijgelaten en de openbaar aanklager gaat onderzoeken of de klacht gegrond is.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.