Nieuws

Michael Izza (ICAEW): herverdeling auditmarkt kost tijd

Een eventuele herverdeling van de auditmarkt bij beursgenoteerde ondernemingen vraagt om geduld. Middelgrote accountantskantoren hebben tijd nodig om de benodigde capaciteit op te bouwen om grote beursfondsen te kunnen bedienen.

Dat zegt Michael Izza in de Financial Times. De ceo van de Britse beroepsorganisatie ICAEW reageert daarmee op een redactioneel commentaar van de zakenkrant, waarin wordt opgeroepen tot uitbreiding van de bevoegdheden van toezichthouder FRC en een 'cap' van 60 procent op het aantal beursgenoteerde klanten dat de big four-kantoren mogen controleren.

Die cap is een van de ingrepen die wordt geopperd om de concurrentie op de auditmarkt te vergroten. Het idee kwam ook ter sprake tijdens een ontmoeting vorige week tussen de mededingingsautoriteit CMA en negen accountantskantoren, waaronder de big four.

Maar de invoering van zo'n maatregel heeft tijd nodig, stelt Izza, zelfs als de middelgrote kantoren toegang krijgen tot de technologie van de big four en klanten bereid zijn om kantoren buiten de big four als controlerend accountant aan te stellen. "For these firms, getting into a position where they can take on large multinational audits will take time: this is not an issue of quality – there is plenty of that – but of capacity", aldus Izza. Haastig ingevoerde maatregelen kunnen schadelijke gevolgen hebben, zegt de ICAEW-ceo, en zelfs "significantly damage global perceptions of the UK as a place to do business".

Volgens Economia, de nieuwssite van de ICAEW, is nog niet duidelijk of de CMA een marktstudie van zes maanden zal gaan doen of zelfs een groot marktonderzoek zal opstarten, dat wel twee jaar kan gaan duren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.