Nieuws

WEF: 'Robotisering verdringt accountants'

Robotisering zal de komende vijf jaar netto voor 58 miljoen nieuwe banen zorgen. Accountants worden echter juist door robotisering verdrongen.

Dat concluderen onderzoekers van het World Economic Forum in het rapport 'The Future of Jobs Report 2018'. De onderzoekers maakten enkele schattingen op basis van interviews met bedrijven die bij elkaar zo'n 15 miljoen werknemers hebben. Een van de schattingen voorspelt dat er tot 2022 ongeveer 75 miljoen banen verdwijnen als gevolg van robotisering, maar er komen ook 133 miljoen banen voor terug. Het WEF benadrukt wel dat het hier om schattingen gaat, maar veel van de schattingen pakken niet positief uit voor accountants: die staan altijd in het rijtje van beroepen die verdwijnen.

Vooral "witte boorden-banen" met een routinematig karakter worden bedreigd, zoals "Data Entry Clerks, Accounting and Payroll Clerks, Secretaries, Auditors, Bank Tellers and Cashiers", aldus de onderzoekers. Data analisten, software-ontwikkelaars en digitale marketingstrategen komen echter steeds meer in trek.

Veel werknemers zullen zich moeten bijscholen om niet buiten de boot te vallen. De onderzoekers schatten in dat zo'n 54 procent van alle werknemers in 2022 bijscholing nodig heeft, omdat de ontwikkeling en ingebruikname van nieuwe technologie steeds sneller gaat.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.