Nieuws

AFM biedt handvatten beheersing integriteitsrisico's accountantsorganisaties

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een document voor accountantsorganisaties gepubliceerd met handvatten voor de toepassing van de Systematische Integriteitsrisico Analyse (SIRA).

De SIRA is een effectief instrument dat accountantsorganisaties beter in staat stelt om incidenten, waaronder betrokkenheid bij strafbare feiten zoals witwassen, terrorismefinanciering en corruptie, te voorkomen, aldus de toezichthouder. Ook kan het bijdragen aan het beperken van de impact van incidenten. Dit geldt zowel voor de eigen organisatie als voor werkzaamheden voor controlecliënten.

"Het is van belang dat accountantsorganisaties kritisch en doorlopend hun eigen beheersing van integriteitsrisico's beoordelen en waar nodig aanscherpen. De AFM, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en de SRA willen dat alle accountantsorganisaties dit uiterlijk eind 2020 aantoonbaar doen", aldus de AFM.

Verkenning

De AFM heeft in een risico-georiënteerde verkenning bij 27 niet-oob-accountantsorganisaties de SIRA opgevraagd en beoordeeld. Uit deze verkenning blijkt volgens de toezichthouder dat sommige accountantsorganisaties hier goede voortgang boeken. "Binnen de onderzochte groep is echter ook ruimte voor verbetering én versnelling. De AFM denkt dat deze praktische handvatten hier een bijdrage aan kunnen leveren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.