Nieuws

DNB grijpt in op woningmarkt

De Nederlandsche Bank (DNB) grijpt in op de woningmarkt. Banken moeten straks meer kapitaal aanhouden voor hun hypotheekportefeuilles. Door deze maatregel zullen de banken beter in staat zijn om de gevolgen van een eventuele huizenprijscorrectie op te vangen, zegt de toezichthouder.

Volgens de centrale bank zijn de risico's op de woningmarkt de laatste jaren flink toegenomen. De huizenprijzen stijgen al enige tijd fors en omdat mensen huizen met hypotheken financieren, zijn hier hoge schulden mee gemoeid. DNB waarschuwt dat een plotse daling van de huizenprijzen voor flinke problemen kan zorgen. Ook banken zijn daar gevoelig voor.

Stresstesten wijzen uit dat in een zwaar-weer-scenario de verwachte verliezen van banken op hypotheken fors kunnen oplopen. Banken zouden ook indirect geraakt worden door een huizenprijscorrectie, aangezien de Nederlandse economie erg gevoelig is voor ontwikkelingen op de woningmarkt.

Vandaar dat de toezichthouder nu sleutelt aan de risicoweging van de vele hypotheken die banken op hun balans hebben staan. Hier wordt een ondergrens voor opgelegd. Als gevolg van deze Nederlandse maatregel moeten de banken gezamenlijk circa drie miljard euro extra achter de hand gaan houden.

Het effect op de hypotheekrentes is overigens miniem, denkt DNB. Waarschijnlijk gaan de rentes hierdoor met zo'n 0,02 procentpunt omhoog. Naar verwachting kan de maatregel in het najaar van 2020 in werking treden, in beginsel voor een periode van twee jaar.

In een reactie stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dat de regeling past bij de voorzichtigheid die je van een toezichthouder mag verwachten en is de maatregel bedoeld om de weerbaarheid van Nederlandse banken voor financiële schokken verder te vergroten. Volgens de bankenvereniging zijn Nederlandse banken goed gekapitaliseerd en hebben zij voldoende buffers om dit op te vangen. Met de ingreep worden de vereisten van nieuwe bankenregels feitelijk deels naar voren gehaald, aldus de NVB.

Door aangescherpte regels van het internationaal comité voor bankentoezicht in Basel moeten Nederlandse banken meer geld in kas hebben als buffer tegen financiële tegenspoed. De nieuwe regels worden waarschijnlijk vanaf 2022 gefaseerd ingevoerd.

Lage rente

In zijn dinsdag gepubliceerde Overzicht Financiële Stabiliteit hamert de centrale bank verder op de negatieve gevolgen van de aanhoudende lage rente. Hierdoor neemt de prikkel om schulden af te bouwen af en raakt de prijsvorming op financiële markten verstoord. Dit kan tot zeepbellen leiden, aldus DNB. Ook pensioenfondsen en verzekeraars hebben veel last van de lage rente.

Ondanks al deze bijeffecten heeft de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs zijn monetaire beleid verder verruimd. DNB-president Klaas Knot was daar eerder al erg kritisch over. Hij vond dat de maatregelen van de ECB "in geen verhouding" staan tot de huidige economische omstandigheden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.