Nieuws

Trump verliest hoger beroep over afgifte financiële documenten

Mazars moet belastingaangiftes en andere documenten van de Amerikaanse president Donald Trump overhandigen aan een commissie van het Huis van Afgevaardigden, zo hebben rechters in hoger beroep bepaald.

Dat meldt persbureau Bloomberg. In een beslissing van twee tegen een hield de U.S. Court of Appeals in Washington een vonnis van een lagere rechtbank in stand.

De Huis van Afgevaardigden wil de gegevens hebben om mogelijke misdragingen van de president te kunnen onderzoeken. Sinds januari van dit jaar hebben de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Vorige maand starrte het Huis een onderzoek naar een afzettingsprocedure tegen Trump.

Volgens de twee rechters die vinden dat Mazars de bescheiden moet afgeven is de dagvaarding van de commissie "a valid exercise of the legislative oversight authority because it seeks information important to determining the fitness of legislation to address potential problems within the Executive Branch and the electoral system".

De derde rechter, de door Trump benoemde Neomi Rao, stelt dat het Congres beschuldigingen van onwettig gedrag tegen een president alleen kan onderzoeken in het kader van een afzettingsprocedure en behoort zo'n onderzoek niet tot de wetgevende bevoegdheden.

De president kan nu de zogenaamde 'full appeals court', waarin meer rechters zitting hebben, vragen om het vonnis te bekijken, of direct naar het hooggerechtshof stappen.

Naast het Huis van Afgevaardigden heeft ook justitie in New York Mazars gedagvaard om inzage te krijgen in de belastingaangiftes van Trump. Dit in verband met een onderzoek naar zwijggeld dat hij zou hebben betaald aan Stormy Daniels, een vrouw waarmee hij een affaire zou hebben gehad. Vorige week mislukte ook in deze zaak de poging van de president om de afgifte van documenten te verhinderen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.