Nieuws

PvdA kritisch over opstelling Hoekstra bij aankoop KLM-aandelen

Minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft dit voorjaar steken laten vallen bij de aankoop van aandelen Air France-KLM. De minister heeft de spelregels voor het informeren van de Tweede Kamer geschonden, stelt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Minister Hoekstra maakte eind februari bekend voor bijna 750 miljoen euro een belang van 14 procent in Air France-KLM te kopen, om als Nederlandse staat invloed in het luchtvaartbedrijf te behouden. Het AD bericht over een vertrouwelijke parlementaire notitie over de aandelendeal, op 12 maart van dit jaar opgesteld door de griffier van de commissie Financiën. Hierin worden harde noten gekraakt over het handelen van Hoekstra.

Hoekstra ging in meerdere opzichten regelrecht in tegen de manier waarop hij de Kamer daarover behoorde te informeren, zo stelt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in een scherp commentaar op BNR Nieuwsradio. Volgens Nijboer was sprake van een “hele vreemde gang van zaken”. Zo moest hij, toen de minister voor het eerst informatie over de aandelendeal deelde met een aantal Kamerleden, vooraf een geheimhoudingsverklaring tekenen en zijn telefoon inleveren.

Fout op fout

Hoekstra heeft volgens Nijboer in de kwestie "fout op fout gestapeld". Hij had zonder toestemming van het parlement geen geld mogen uitgeven "en dat heeft hij hier wel gedaan". Ook waren de juiste Kamerleden, zoals fractievoorzitters en financieel woordvoerders, niet uitgenodigd. "De minister heeft zelf maar een beetje eigenhandig bedacht wie in de Kamer geïnformeerd moest worden. Dat is niet aan de minister, maar aan de Kamer", benadrukt Nijboer. "Ook de griffier, die een grondwettelijke positie heeft om de belangen van het parlement te behartigen, heeft zijn rol niet kunnen uitoefenen." Nijboer noemt dat alles "zeer ernstig".

Volgens het PvdA-Kamerlid heeft Hoekstra rondom de aandelendeal "bijna alles fout gedaan ten aanzien van de informatievoorziening". Wat Nijboer betreft moet de minister kritisch op zichzelf zijn en de gemaakte fouten erkennen, anders heeft hij "een probleem met de PvdA".

Minister Hoekstra gaat vandaag over de kwestie in debat met de commissie Financiën van de Tweede Kamer, tijdens een overleg over staatsdeelnemingen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.