Nieuws

CEA bezorgd over instroom nieuwe accountants

Het aantal afgestudeerde accountants neemt in de toekomst waarschijnlijk af, terwijl de vraag naar accountants nu al hoger is dan het aanbod van afgestudeerden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA). Het aantal studenten dat met een bachelor- of masteropleiding Accountancy start, is de laatste vijf jaar gedaald. Volgens CEA is dat een “zorgelijke ontwikkeling”, omdat er op termijn steeds minder accountants beschikbaar zullen zijn.

Uit cijfers van DUO blijkt dat de instroom in de bachelor- en masteropleidingen Accountancy de afgelopen jaren daalde. Sinds 2014 daalde het aantal studenten dat is gestart met een hbo-bacheloropleiding accountancy met  acht procent. Bij de accountancy-gerelateerde masteropleiding in het wo is de daling zelfs vijftien procent. Eerder meldde Accountant.nl dat de vraag naar accountants nu al groter is dan het aanbod van nieuwe accountants. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt leidt tot meer werkdruk.

Vanaf dit jaar publiceert CEA jaarlijks cijfers over de instroom in de accountantsopleidingen en het aantal afgestudeerden. In de toekomst wil de commissie ook cijfers over het rendement van de accountantsopleidingen openbaar maken. Kantoren, opleidingen en beroepsorganisatie kunnen hun beleid hierop afstemmen, aldus CEA. De cijfers worden door de NBA gebruikt in het project Inzicht in de arbeidsmarkt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.