Nieuws

'Fiat wacht naheffing om Chrysler-deal'

Automaker Fiat zou eerder overgenomen branchegenoot Chrysler hebben ondergewaardeerd om daarmee belastingen te ontlopen, aldus belastingautoriteiten. Al met al staat Fiat Chrysler een naheffing van mogelijk 1,5 miljard euro te wachten.

Het geschil heeft betrekking op de herstructurering die plaatsvond in oktober 2014. Fiat rondde destijds de overname van de laatste pluk van Chrysler af. Fiat Chrysler kreeg daarbij een Nederlandse registratie en werd fiscaal gezien een Britse onderneming. Die stap leidde tot de zogenaamde exitbelasting die Italië heft op het realiseren van meerwaarde als bedrijven activa verplaatsen.

Volgens het auditrapport had Italië destijds een vennootschapsbelasting van 27,5 procent. Daarmee zou het bedrag dat Fiat Chrysler moet ophoesten bijna 1,5 miljard euro zijn. Doorgaans vallen bedragen na onderhandelingen wel lager uit. Fiat Chrysler gaf in eerder documenten aan dat het aan de regels voldeed.

Fiat zegt er in een reactie van uit te gaan dat de naheffing van de Italiaanse belastingautoriteiten lager zal uitpakken dan de verwachte 1,5 miljard euro. Het Italiaanse bedrijf denkt zich goed te kunnen verweren tegen de verdenkingen. Fiat verwacht bovendien dat een mogelijke boete weinig gevolgen zal hebben voor de winst.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.