Nieuws

Danske weg uit Baltische staten en Rusland

Danske Bank trekt zich helemaal terug uit de Baltische staten en Rusland in verband met het Estse witwasschandaal bij het financiële concern. De stap volgt op een uitzonderlijke maatregel van de financiële autoriteiten in Estland. De Denen zijn gesommeerd om het land aan de Oostzee binnen acht maanden te verlaten.

Vorig jaar werd bekend dat de grootste bank van Denemarken van 2007 tot en met 2014 miljarden euro's aan dubieuze geldstromen had verwerkt. Het zou onder meer om crimineel geld uit Rusland zijn gegaan dat via de dochteronderneming in Estland werd witgewassen.

Er lopen nu in meerdere landen strafrechtelijke onderzoeken naar Danske Bank en de boetes voor de kwestie zouden zomaar in de miljarden euro's kunnen gaan lopen. De Europese Bankautoriteit (EBA) neemt daarnaast de rol van Estse en Deense toezichthouders in de zaak onder de loep.

Witwassen is de laatste tijd een thema dat voor veel onrust zorgt in de financiële wereld. Het Nederlandse ING trof vorig jaar een recordschikking van 775 miljoen euro omdat criminelen via de bank geld konden witwassen. Rabobank schikte begin vorig jaar al voor 298 miljoen euro een zaak in de Verenigde Staten.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.