Nieuws

TI: goede controle op 'mysterieuze' Eurogroep onmogelijk

De Eurogroep is nog altijd niet goed af te rekenen, terwijl beslissingen van deze "informele regering van de eurozone" de levens van miljoenen mensen beïnvloeden. Dat stelt Transparency International (TI).

De manier waarop de Eurogroep is opgezet maakt goede controle onmogelijk. De ministers van Financiën van de negentien eurolanden moeten wel rekenschap afleggen in hun nationale parlementen, maar deze vorm van toezicht schiet ernstig tekort, stelt TI in haar rapport Vanishing Act: The Eurogroup's accountability.

De 'mysterieuze' Eurogroep zou een officiële EU-instantie moeten worden, net als het permanente noodfonds ESM dat onder controle staat van de groep. Een nationale minister die de groep parttime voorzit leidt volgens TI "onvermijdelijk" tot belangenconflicten. Dat de huidige voorzitter van de Eurogroep, de Portugees Mario Centeno, geregeld (vrijwillig) vragen beantwoordt in het Europees Parlement is onvoldoende om verantwoording af te leggen.

Toezicht en medezeggenschap

Het voorzitterschap moet een fulltime functie worden, met meer onder democratisch toezicht van nationale parlementen en de Europese volksvertegenwoordiging. Het EU-parlement moet medezeggenschap krijgen, aldus de aanbevelingen in het rapport.

De Eurogroep kan nationale begrotingen verwerpen, boetes opleggen, economisch beleid voorschrijven en voorwaarden stellen voor steun aan landen in crisis, zoals gebeurde bij Griekenland en andere landen. Volgens TI zijn alleen Frankrijk en Duitsland in staat alle informatie te behappen en nemen andere landen besluiten zonder overzicht en afdoende parlementaire controle.

De vorige Eurogroep-voorzitter, Jeroen Dijsselbloem, heeft pogingen ondernomen de transparantie te verhogen, maar veel blijft nog buiten het zicht. De ministers vinden het volgens TI wel prettig zich achter ‘Brussel’ te kunnen verschuilen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.