Nieuws

Accountants melden veel meer ongebruikelijke transacties

In 2018 hebben instellingen die onder toezicht staan van het Bureau Financieel Toezicht (BFT) in totaal 3.085 ongebruikelijke transacties gemeld bij FIU-Nederland. In 2017 waren dat er 1.983. Vooral accountants meldden veel meer transacties. Bijna tweederde van de meldingen in 2018 was afkomstig van accountants.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het BFT. Het BFT houdt in het kader van de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) toezicht op accountants, administratiekantoren, belastingadviseurs en notarissen.

Volgens het BFT lijkt de stijging van het aantal meldingen van accountants deels veroorzaakt te worden door de invoering van de Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn, waarin een nieuwe objectieve indicator is opgenomen. "Transacties die betrekking hebben op deze objectieve indicator - gedefinieerd als een transactie van of ten behoeve van een (rechts)persoon die woonachtig of gevestigd is of zijn zetel heeft in een staat die op grond van artikel 9 van de vierde Europese anti-witwasrichtlijn is aangewezen als een staat met een hoger risico op witwassen of financieren van terrorisme – komt frequenter voor bij cliënten van accountants(kantoren)."

De groep belastingadviseurs en administratiekantoren is in absolute aantallen de grootste groep die onder toezicht staat van het BFT, maar meldt relatief weinig. Sinds 2015 tracht het BFT met het project Digin Wwft de naleving van de Wwft bij kleine administratiekantoren naar een hoger niveau te tillen.

In de afgelopen vijf jaar hebben 99 instellingen zich bij de FIU-NL als melder gemeld, nadat het BFT een onderzoek heeft uitgevoerd of nadat de instellingen een brief hebben ontvangen in het kader van het Digin Wwft-project. Van deze 99 instellingen hebben 73 instellingen na afloop van een toezichtonderzoek meldingen gedaan en zijn dit in de daarop volgende periode blijven doen. "Het BFT maakt hieruit op dat de bewustwording bij deze instellingen is toegenomen naar aanleiding van het toezichtonderzoek."

De afdeling Wwft van het BFT voerde 46 bijzondere onderzoeken uit in 2018. Naar aanleiding van deze onderzoeken zijn 150 extra meldingen van ongebruikelijke transacties bij de FIU-Nederland gedaan.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.