Nieuws

FRC: meer werk accountant bij beoordeling continuïteit

Britse accountants moeten meer werkzaamheden gaan verrichten bij de het beoordelen van de continuïteitsveronderstelling van de onderneming. Dat staat in een voorstel dat de Financial Reporting Council (FRC) vandaag heeft uitgebracht.

Accountants moeten de inschatting van het management over de eigen continuïteit strenger en diepgravender gaan onderzoeken, en daarbij bijvoorbeeld rekening houden met vooringenomenheid van het management. Ook moeten accountants in de controleverklaring een oordeel geven over de continuïteitsveronderstelling van het management en de werkzaamheden beschrijven die zij hebben gedaan om tot dat oordeel te komen. Daarnaast komt er een zogenaamde 'stand back requirement', "to consider all of the evidence obtained, whether corroborative or contradictory, when the auditor draws their conclusions on going concern".

De maatregelen staan in een voorstel voor aanpassing van de Britse versie uit 2016 van International Standard on Auditing (ISA) 570 Going Concern. Met de herzieningen worden de eisen aan Britse accountants volgens de FRC aanzienlijk strenger dan de internationale standaard.

De internationale standard setter IAASB heeft op dit moment geen plannen om ISA 570 te herzien. "Given the fundamental importance of going concern in a set of financial statements and the findings arising from a number of the FRC's enforcement cases, the FRC believes it is in the public interest to now propose revisions to this standard with the view to driving necessary improvements in audit quality", aldus de toezichthouder. De FRC schat de kosten van de extra werkzaamheden op ruim zestien miljoen pond per jaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.