Nieuws

AFM beboet verzekeraars vanwege reis naar China

Verzekeraars SRLEV en Vivat Schadeverzekeringen hebben elk een boete gekregen van 200 duizend euro van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vanwege het schenden van het provisieverbod.

In april 2017 organiseerde de verzekeraars een reis naar China voor 35 medewerkers van financiële dienstverleners waarmee werd samengewerkt. En dat mag niet, zegt de toezichthouder.

Doel van de reis was om de genodigden te laten kennismaken met de Chinese cultuur en manier van zakendoen bij Anbang, de Chinese eigenaar van zowel SRLEV als Vivat. De AFM beschouwt een exclusieve reis als deze als een niet toegestane vorm van beloning, ook als de uitgenodigde deelnemers zelf alle kosten dragen.

De verzekeraars hebben het zogeheten provisieverbod en een vergelijkbare provisieregeling overtreden. Sinds 2013 betalen klanten hun financiële dienstverlener rechtstreeks. Adviseurs en bemiddelaars mogen voor verzekeringen dus geen vergoeding of beloning (provisie) meer ontvangen van de verzekeraar die de polis aanbiedt. Dat is om ervoor te zorgen dat de tussenpersonen onafhankelijk blijven en zich volledig kunnen richten op de belangen van de klant.

Vivat en SRLEV betreuren de boete. Ze dachten destijds dat de opzet van de reis volgens de regels was, zo laat een woordvoerder van beide weten. De bedrijven hebben na de boete hun beleid aangescherpt. Dat betekent onder andere dat adviseurs geen reisjes meer krijgen aangeboden.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.