Nieuws

Britse toezichthouder beboet Baker Tilly voor fouten bij controle Tanfield Group

De Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) heeft Baker Tilly UK Audit, tegenwoordig onderdeel van RSM UK, een boete opgelegd van driekwart miljoen pond. Het kantoor heeft eerder steken laten vallen bij de controle van de Tanfield Group en twee dochterondernemingen daarvan.

Ook twee betrokken partners kregen van de FRC een boete opgelegd, van respectievelijk 30.000 en 35.000 pond. Bovendien kregen het kantoor en beide partners een reprimande van de toezichthouder. Dat meldt Economia, de nieuwssite van de Britse beroepsorganisatie ICAEW.

De kwestie heeft betrekking op audits over de boekjaren 2007 en 2008 van Tanfield Group, een producent van elektrische auto’s. Baker Tilly zou onder meer tekort zijn geschoten bij de controle van voorraden en vorderingen van Tanfield, reden voor de FRC om na vijf jaar onderzoek in 2014 een formele klacht in te dienen tegen het kantoor. 

Een tribunaal van de toezichthouder beoordeelde de zaak in 2017 als een "non-trivial failure". Baker Tilly ging in beroep tegen dat oordeel en stelde dat een en ander niet in overeenstemming was met de door de FRC gehanteerde definitie van "misconduct". Dat beroep is nu verworpen door het Court of Appeals. 

Een woordvoerder van RSM toonde zich verheugd dat de kwestie na ruim tien jaar was afgerond en benadrukte dat controleprocedures en verslaggevingsregels sindsdien zijn veranderd.  "Nevertheless, RSM will take account of the findings of the tribunal in our continuous review of our practices, procedures and training.

Baker Tilly is sinds eind 2015 in het VK actief onder de vlag van RSM.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.