Nieuws

Marcel Pheijffer: 'Accountants en advocaten kunnen van elkaar leren'

Accountants en advocaten zouden vaker naar elkaar moeten kijken, omdat dat wellicht van betekenis kan zijn voor de kwaliteit die beide beroepsgroepen leveren.

Dat betoogt Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden. Pheijffer, accountant en jurist, vindt dat beide beroepsgroepen wat vaker "van buiten naar binnen" moeten kijken.

Volgens Pheijffer is het mogelijk dat "wetenschappelijk onderzoek gericht op een diepere analyse van beide sectoren, bijvoorbeeld gericht op leverage in relatie tot kwaliteit" inzichten biedt in welke factoren van betekenis zijn voor het leveren van kwaliteit. "Een relevante vraag, nu er nadrukkelijk maatschappelijke kritiek is op de werkzaamheden van accountants en veel minder op die van advocaten", aldus Pheijffer.

Hij merkt op dat advocaten meer verdienen, maar vindt dat "passen bij het verschil tussen het advocatenberoep waarin de cliënt als opdrachtgever centraal staat en dat van accountants die een wettelijke taak uitvoeren en waarbij juist het publiek belang in plaats van de cliënt centraal hoort te staan". 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.