Nieuws

Mazars klem tussen parlement en president VS

De Amerikaanse tak van Mazars moet financiële informatie over president Trump afstaan aan het Huis van Afgevaardigden. Maar als het accountantskantoor toegeeft, slepen Trumps advocaten het accountantskantoor voor de rechter.

Maandag dreigden de juristen van de president dat ze juridische stappen ondernemen tegen Mazars, als die financiële informatie van Donald Trump afstaat aan het Huis van Afgevaardigden. Volgens de advocaten is er geen rechtsgrond voor het opvragen van de documentatie door het Amerikaanse parlement.

Eind vorige maand werd bekend dat afgevaardigde Elijah Cummings Mazars gaat dagvaarden om de documentatie van de president op te eisen. Het zou gaan om financiële informatie van de president over een periode van tien jaar.

Cummings is voorzitter van de parlementaire commissie die belast is met toezicht en hervormingen, de House Oversight and Reform Committee. De eis maakt onderdeel uit van een onderzoek van de commissie naar de financiële handel en wandel van Donald Trump persoonlijk.

Stroom van onderzoeken

De advocaten van de president stellen dat er geen juridische basis is voor de dagvaarding. Zij beschuldigen afgevaardigden van de Democratische Partij, die een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, een stroom van onderzoeken te starten tegen de president, in de hoop iets laakbaars te vinden.

Het juridisch team van de president gaat de dagvaarding aanvechten bij de rechter. Zij hebben Mazars gesommeerd om de opgeëiste documenten niet af te staan, voordat de rechter zich erover heeft uitgesproken.

Of Mazars Nederland informatie heeft die ook valt onder de door het Huis opgevraagde documentatie, wil het kantoor niet kwijt. Woordvoerster Jolanda Voolstra van Mazars Nederland verwijst naar de formele reactie van haar Amerikaanse collega Jennifer Palmer Farrington. Die stelt dat Mazars niet ingaat op vragen over klanten.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.