Nieuws

Philips weer nummer 1 op reputatieranglijst

Philips voert voor de twaalfde keer op rij de reputatieranglijst van het Reputation Institute aan. Tweede en derde op de ranglijst zijn ASML en Friesland Campina.

Het Reputation Institute presenteert jaarlijks een ranglijst met de reputatie van de dertig grootste Nederlandse bedrijven. De beoordeling is gebaseerd op het eigen 'RepTrak-model' van het instituut, dat de relatie van stakeholders met de betrokken ondernemingen in beeld brengt. Op 15 april werd de jongste ranglijst gepresenteerd in het Amsterdamse Concertgebouw.

Opvallende stijger in de ranglijst is DSM, dat dit jaar negen posities klom. Techbedrijven doen het goed in de ranglijst: ondernemingen als Philips, ASML en VDL scoren hoger dan gemiddeld op onderzochte aspecten als leiderschap, innovatie en de rol als werkgever. Ook DSM scoort hoog op innovatie.

Grootste daler was ING, dat zakte van de tiende naar de achttiende plek. Niet heel verwonderlijk, gezien de discussie rondom de beloning van topman Hamers en de kostbare schikking van de bank met het Openbaar Ministerie in verband met betrokkenheid bij witwaspraktijken. Ook andere financials deden het dit jaar minder goed, door hun kwetsbaarheid op het terrein van ethiek en een minder sterke reputatie als het gaat om innovatie, aldus het instituut.

Het Reputation Institute onderzocht eerder in opdracht van de NBA ook de reputatie van het accountantsberoep. Het instituut werd in 1999 opgericht door prof. Cees van Riel (Erasmus Universiteit) en is inmiddels een internationaal onderzoeksbureau. Kylie Wright-Ford werd in 2018 benoemd als nieuwe ceo.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.