Nieuws

Trump probeert overdracht financiële gegevens te blokkeren

Donald Trump heeft zijn eigen accountant Mazars en de Democratische voorzitter van de Oversight Committee van het Huis van Afgevaardigden voor de rechter gedaagd. De Amerikaanse president wil zo voorkomen dat het accountantskantoor details naar buiten moet brengen over zijn financiële handel en wandel voor zijn presidentschap.

De stap van Trump volgt op een dagvaarding waarmee de Oversight Committee Mazars wil dwingen om financiële gegevens van de president te overleggen. Dit naar aanleiding van de getuigenis van Trump's voormalige advocaat Michael Cohen, die beweert dat de president zou hebben geknoeid met zijn cijfers, onder andere om een lening los te krijgen om een American Football-team, de Buffalo Bills, te kunnen kopen. Die overname mislukte overigens.

Volgens Trumps advocaten is het onderzoek politiek gedreven en hopen de Democraten dat er feiten uit naar voren komen die zij tegen Trump kunnen gebruiken, ook in de verkiezingsstrijd van volgend jaar. Volgens de Washington Post zijn juristen sceptisch over de kans die Trump maakt met deze zaak. Rechters kennen het Congres over het algemeen ruime onderzoeksbevoegdheden toe, zelfs in zaken die niet te maken hebben met een aanhangig wetsvoorstel.

Maar Trumps advocaten wijzen naar een zaak uit 1880, toen het hooggerechtshof oordeelde dat het Congres in zo'n situatie geen individuen mag onderzoeken. Volgens professor Charles Tiefer van de universiteit van Baltimore gaat die vlieger niet op, omdat die beslissing in 1927 is verworpen. Sindsdien houden rechters zich aan de lezing van 1927 dat het Congres uitgebreide onderzoeksbevoegdheden heeft.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.