Nieuws

‘Leer studenten hoe ze moeten nadenken’

Accountants moeten zichzelf niet primair zien als professional, maar als mens. Dat helpt bij het stellen van grenzen. Om goed te kunnen nadenken heb je rust nodig. Dat stelde psycholoog Andreas Wismeijer tijdens een masterclass voor HBO-docenten, georganiseerd door de NBA.

Wismeijer, docent aan Tilburg University en aan Nyenrode, ging tijdens de masterclass nader in op het menselijk brein en de oorzaken van werkdruk en werkstress. Waarom gaan professionals vaak maar door en door zonder rust te nemen, zo vroeg hij zich af. Het is niet goed voor de kwaliteit van het werk om iedere seconde van de dag op te vullen. Dan ontbreekt tijd voor reflectie en creativiteit en groeit de kans op denkfouten. Hoe drukker het is, hoe meer je moet pauzeren, meende hij. "Vier vergaderingen achter elkaar heeft geen zin, want je hebt geen tijd om het te verwerken. Het is niet efficiënt en je wordt er vooral moe van", aldus Wismeijer.

Maar mensen kunnen ook stress ontwikkelen als ze juist te weinig te doen hebben en zich afvragen of ze wel op de juiste plek zitten. Daarnaast hebben we collectief last van 'hyperconnectiviteit': we zijn altijd en overal online en bereikbaar en moeten daardoor ook alle continue beschikbare informatie verwerken. Dat geldt zeker voor de jonge generatie studenten, die moeten leren hoe ze moeten nadenken.

Wismeijer adviseert om op het werk vaak micropauzes te houden, pushberichten uit te zetten op de smartphone en ook om te stoppen met multitasken. Dat gaat niet goed samen met bewust intellectueel gedrag.

Gewichtigheid

De masterclass op 21 mei was vooral bedoeld om hbo-docenten van de verschillende opleidingen accountancy bij te praten over ontwikkelingen in het accountantsberoep en bij de beroepsorganisatie. Daarbij kwamen thema’s als cybersecurity en digitalisering, actualiteiten in externe verslaggeving en het maturiteitsmodel voor financieel professionals langs.

Hoe krijgen we de "gewichtigheid" weer terug in het accountantsvak, vroeg dagvoorzitter Remco van den Akker, accountant bij Fonkel en docent bij NHL Stenden, zich af. De accountant moet zijn toegevoegde waarde in het economisch verkeer ook in de toekomst behouden. In plaats van achteruit moeten we daarom steeds meer vooruit gaan kijken, zei hij. "Geschiedschrijving is een bouwtekening maken van een gebouw dat al is afgebroken. Misschien geldt hetzelfde wel voor de relevantie van de jaarrekening."

Algemeen directeur Harm Mannak van de NBA kent naar eigen zeggen "geen beroepsgroep die zo degelijk is, maar die ook zoveel moeite heeft om daarover te praten". Beter aangeven wat van de accountant verwacht mag worden is van belang. Mede daarom heeft de NBA dit voorjaar het Dashboard Accountancy gelanceerd.

Campagne

Tijdens de komende ledenvergadering van 17 juni zal de beroepsorganisatie ook iets vertellen over een nieuwe campagne voor het beroep. Die moet mede zorgen voor nieuwe instroom van jonge accountants en dus aansluiting vinden bij wat een jonge generatie van het beroep verwacht.

Mannak benadrukte het belang van aandacht voor cultuur en gedrag, die "vanzelfsprekend" moeten worden binnen de sector. De meerwaarde daarvan is net zo groot als vaktechnische kennis en bekwaamheid, het moet "in het dna" van het beroep komen.

De campagne NBA Open, die dit voorjaar is gestart, maakt volgens Mannak duidelijk dat de meeste leden vooral "een factuurrelatie" hebben met de NBA. "We hebben te weinig tijd aan ze besteedt, daarom gaan we het gesprek aan over hun verwachtingen richting de NBA en het beroep." Dat levert "een schat aan informatie op" voor fase twee van de herinrichting van de beroepsorganisatie, aldus de algemeen directeur. Direct voorafgaand aan de ALV organiseert de NBA daarover een 'creatieve conferentie' in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.