Nieuws

Notarissen willen meer wapens tegen fraude

Notarissen willen dat de overheid meer mogelijkheden creëert voor notarissen om fraude van cliënten te voorkomen.

Dat zegt voorzitter Nick van Buitenen van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) in een gesprek met het Financieele Dagblad. Volgens Van Buitenen veroorzaakt minister Dekker van Rechtsbescherming frustratie bij notarissen en kunnen zij momenteel hun rol als poortwachter niet goed vervullen vanwege een gebrek aan middelen. Buitenen: "Wij als notarissen voelen ons behoorlijk gehandicapt in de fraudepreventie. Echt gesteund door het kabinet bij deze taak voelen wij ons niet. Terwijl het wel van ons wordt verwacht."

De aanleiding voor het commentaar van Van Buitenen is een rechtszaak waarin het OM lange celstraffen eist tegen drie notarissen vanwege het faciliteren van faillissementsfraude met zogenoemde 'plof-bv's'. Van Buitenen is er voor dat "rotte appels" uit het vak worden verwijderd, maar grijpt de zaak aan om duidelijk te maken dat de regels voor het oprichten van kapitaalvenootschappen zoals bv's te soepel zijn gemaakt, onder meer doordat de preventieve toets door een notaris van een bestuurder van een bv is afgeschaft.

Van Buitenen zou graag zien dat onder meer de fiscus beter samenwerkt met notarissen, zodat het niet pas achteraf voor de notaris duidelijk wordt dat bepaalde cliënten fraudeurs zijn terwijl de fiscus hier al van op de hoogte was. Ook zou hij graag zien dat notarissen onderling informatie mogen uitwisselen, zodat 'rondshoppen' bij verschillende notarissen door fraudeurs zinloos wordt. De voorstellen van de KNB staan echter op gespannen voet met de privacywetgeving.

Update: in de rechtszaak waar Van Buitenen aan refereert is een van de notarissen vrijgesproken, de andere twee (kandidaat)-notarissen kregen drie maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf. Het OM had twee jaar cel geëist. 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.