Nieuws

IIA: 'Bestuurders horen liever uitspraken internal auditor dan externe accountant'

Commissarissen en bestuurders hebben een voorkeur voor uitspraken door de internal auditor in plaats van de externe accountant over een brede scope aan aandachtsgebieden, waaronder bedrijfscultuur en integriteit.

Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van Aalt en Dirk-Jaap Klaassen van Board in Balance en Herbert Rijken (hoogleraar ondernemingsfinanciering aan de VU), uitgevoerd in opdracht van de Stichting Vaktechnisch Onderzoek van IIA Nederland. "Het IIA staat volledig achter deze integratie van soft controls in de audits", aldus de organisatie. "Het onderzoek laat ook zien dat er ruimte komt voor de internal auditor om breder te kijken dan momenteel gebruikelijk is. Niet alleen in termen van aandachtsgebieden, maar ook in termen van relaties die de internal auditor onderhoudt binnen en de buiten de organisatie."

Verder blijkt uit het onderzoek dat het een belangrijk discussiepunt is of de auditor niet meer contact met de gehele raad van commissarissen (rvc) zou moeten hebben, in plaats van alleen met de auditcommissie. "De reikwijdte van de internal auditfunctie (IAF) is immers de besturing en beheersing van de gehele organisatie en dus veel meer dan alleen de financiële kolom" zo stelt het IIA.

Werkterrein

Uit het onderzoek blijkt dat het werkterrein van de internal auditor nog niet is uitgekristalliseerd en dat verwachtingen binnen een organisatie kunnen verschillen. "De wereld blijft in beweging, zoals ook de opvattingen over wat een raad van bestuur (rvb), rvc en de auditcommissie wel of niet moeten doen en wanneer. En daarmee zijn ook de positie en de werkzaamheden van de internal auditor aan verandering onderhevig. Dit betekent dat afstemming tussen deze spelers in de governance essentieel is, over de positie, over de risico’s en over de gebieden waarover de IAF uitspraken zou moeten doen. Het zou goed zijn als de internal auditor en RvC over dit soort zaken (vaker) het gesprek met elkaar aan gaan."

De Ledengroep Intern en Overheidsaccountants van de NBA organiseerde op 2 juli jl. een discussiebijeenkomst over de samenwerking tussen de intern en extern accountant. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.