Nieuws

Kamer wil documenten over toeslagen nu inzien

Documenten waaruit de betrokkenheid zou blijken van de top van de Belastingdienst bij de toeslagenaffaire, moeten zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer. Kamerleden eisen openheid van verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel.

RTL Nieuws en Trouw melden dat de ambtelijke top van de fiscus ruim baan heeft gegeven aan een fraudeteam dat de kinderopvangtoeslag van misschien wel duizenden ouders stopzette. Dat zou blijken uit documenten die zijn opgevraagd, maar nu nog bij Snel liggen.

De staatssecretaris geeft de documenten nog niet vrij. Hij wacht op de "analyse en beoordeling", schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Snel geeft in de brief aan ook onderzoeksvragen te hebben gesteld aan de Auditdienst Rijk (ADR). Er lopen twee grote onderzoeken naar de toeslagenaffaire, waardoor momenteel wordt gekeken naar een groot aantal documenten. Hierdoor kan de analyse van bepaalde documenten langer duren, aldus het ministerie.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt verliest echter zijn geduld en wil nu de documenten inzien. "Niet alleen omdat ik er recht op heb volgens de grondwet. Maar omdat ik al meer dan twee jaar vragen stel." Hij gaat Kamervoorzitter Khadija Arib vragen de documenten te vorderen.

"Informatie moet nú naar de Kamer", zegt ook SP-Kamerlid Renske Leijten. Henk Nijboer (PvdA): "Snel moet de stukken gewoon geven. De Kamer vraagt er al maanden om."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.