Nieuws

Nederland wint zaak over belasting Starbucks

De fiscale afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met Starbucks zijn niet in strijd met Europese regels, oordeelt het Gerecht van de Europese Unie.

Het besluit van de Europese Commissie uit 2015 dat Nederland ruim 25 miljoen euro terug moet halen bij de Amerikaanse koffieketen vanwege vermeende staatssteun wordt daarmee vernietigd.

Starbucks genoot volgens EU-mededingingscommissaris Margrethe Vestager tussen 2008 en 2014 miljoenen aan ongeoorloofde belastingvoordelen als gevolg van de zogeheten ruling. Door een constructie met het intellectuele eigendomsrecht in het buitenland werden de vergoedingen voor het branden van koffiebonen in Nederland niet belast. Dit geschuif met winsten komt neer op een kunstmatige en illegale verlaging van de belasting, aldus Vestager.

De regering en Starbucks vochten dit besluit aan omdat niet overtuigend zou zijn aangetoond dat de Belastingdienst regels heeft overtreden en dat sprake was van onrechtmatige staatssteun. Het Gerecht, een lagere instantie van het Europees Hof van Justitie, geeft hun gelijk. De Europese Commissie is er niet in geslaagd te bewijzen dat er sprake was van een voordeel ten gunste van Starbucks, zeggen de rechters in Luxemburg. Zij verwijten de commissie zeker vier fouten te hebben gemaakt bij de beoordeling van de fiscale afspraken.

Volgende stappen

De fiscus had in afwachting van de uitspraak in 2016 al 25,7 miljoen euro teruggevorderd bij Starbucks. Dat kan worden teruggegeven als de Europese Commissie geen beroep aantekent. De Europese Commissie gaat echter vooralsnog niet in beroep. Vestager gaat het vonnis "zorgvuldig bestuderen" voordat een besluit wordt genomen over mogelijke volgende stappen.

"Alle bedrijven, groot en klein, moeten hun eerlijke aandeel aan belasting betalen", aldus Vestager. Daarvoor zijn onder meer "wetswijzigingen en andere bedrijfsfilosofieën" nodig, zegt ze in een reactie. De commissie zal blijven kijken of "agressieve belastingplanning" in lidstaten neerkomt op illegale staatssteun. Volgens haar is in het tegengaan hiervan al veel vooruitgang geboekt.

Belastingvoordelen voor multinationals die concurrenten niet krijgen schaadt de eerlijke concurrentie in de EU, herhaalt Vestager. Zij wijst erop dat het vonnis bevestigt dat EU-landen in hun belastingbeleid de Europese regels, ook rond staatssteun, moeten respecteren.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.