Nieuws

Banken worstelen met tekort aan compliancespecialisten

Banken hebben moeite om specialisten op het gebied van compliance te vinden en aan zich te binden.

Dat concludeert recruitmentorganisatie Robert Walters op basis van eigen onderzoek. Banken en andere financiële instellingen moeten volgens Robert Walters "diep in de buidel tasten" om specialisten voor functies in compliance, regulatory reporting en risk management aan zich te binden. Ton van der Kooi, recruitment consultant banking & financial services bij Robert Walters: "Salaris blijkt na een goede werk-privébalans de belangrijkste factor voor werkgeluk van professionals in de financiële sector te zijn. Als gevolg van de toenemende vraag stegen vooral de salarissen voor specialisten in compliance het afgelopen jaar behoorlijk. Bijna alle professionals in dit werkveld ontvingen in 2019 een salarisverhoging. Een op de vier kreeg zelfs een salarisverhoging van meer dan 10 procent."

De bancaire sector heeft een veelbewogen jaar achter de rug, en dankzij herziene wet- en regelgeving zijn banken genoodzaakt nog strenger te controleren op witwassen en terrorismefinanciering. "Dit heeft een explosieve stijging in de vraag naar compliancespecialisten als gevolg. Het blijkt een flinke uitdaging om aan deze grote behoefte te voldoen."

87 procent van de professionals in banking & financial services is optimistisch over de kansen die het werkveld biedt. Het aantal vacatures in de sector is in 2019 maar liefst 31 procent hoger dan in 2018. Van der Kooi: "De vraag zit vooral in bepaalde specialismen, en dan in het bijzonder compliance."

Automatisering

Volgens Van der Kooi worden de gevolgen van automatisering worden gevoeld in de bancaire sector. "Eenvoudige, routinematige werkzaamheden worden door technologie overgenomen, waardoor het aantal operationele functies afneemt en de overgebleven taken over het algemeen analytischer worden. Hoewel de taken van professionals in banking & financial services langzaam aan het veranderen zijn, sluiten ze nog steeds goed aan bij de wensen van professionals in het werkveld. Twee op de drie medewerkers zijn tevreden tot zeer tevreden met hun taken en verantwoordelijkheden. Slechts 8 procent is ontevreden over zijn takenpakket."

Training

Ondanks dat professionals in banking & financial services te spreken zijn over de inhoud van hun werk, heerst er bij 60 procent ontevredenheid over de aangeboden trainingsmogelijkheden. Van der Kooi: "Banken letten erg op de kosten omdat de marges onder druk staan. Toch is het nooit aan te raden om te besparen op het opleiden van je werknemers, zeker niet nu de ‘war for talent’ zo hevig is. Gelukkig zijn er ook enkele banken die dit belang erkennen en juist erg inzetten op de ontwikkeling van hun werknemers."

Daarnaast is er behoefte aan betere IT-faciliteiten. Deze worden door 15 procent van de professionals als slecht of zelfs zeer slecht beoordeeld. "Banken zetten steeds meer in op het automatiseren van hun processen en hun IT-infrastructuur. Het is dus ook erg belangrijk dat banken hun werknemers goede IT-faciliteiten bieden, zodat ze in staat zijn hun werk goed uit te voeren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.