Nieuws

Controle-omzet in VS stijgt

Mede door de nieuwe regels voor opbrengstverantwoording geven beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten meer uit aan externe audits.

In de afgelopen tien jaar is het gemiddelde uurtarief van controlerend accountants met 31 procent gestegen tot 283 dollar (253 euro). Beursfondsen geven gemiddeld 2,3 miljoen dollar (ruim 2 miljoen euro) uit aan controle van de boeken, meldt the Wall Street Journal.

De krant baseert zich op een rapport van Financial Education & Research Foundation. Daaruit blijkt dat de kosten van controle in de Verenigde Staten sinds 2011 elk jaar zijn gestegen. De bedrijven besteden meer aan controle vanwege de nieuwe boekhoudregels.

De WSJ wijst in dat verband ook op de PCAOB-regels over het communiceren van critical audit matters. Die zijn echter pas vorig jaar aangescherpt en kunnen dus niet alles verklaren. Bij beursfondsen zijn de controlekosten harder gestegen dan bij private bedrijven. Die ondernemingen spreken doorgaans vaste bedragen af. Ook proberen bedrijven de kosten omlaag te krijgen door scherper te onderhandelen of uit te wijken naar kleinere kantoren.

VK

In het Verenigd Koninkrijk hebben de big four hun controleomzet in 2017 zien groeien met 1,7 procent tot 2,1 miljard pond (2,5 miljard euro), terwijl hun totale omzet met 4,7 procent steeg tot 11 miljard pond (13 miljard euro), zo blijkt uit een rapport dat de Financial Reporting Council oktober vorig jaar uitbracht. Wel is het groeitempo lager dan het jaar daarvoor toen de totale omzet nog groeide met 5,7 procent.

De adviesomzet bij de grote controlecliënten daalde daarentegen met 8,4 procent. Eind 2018 controleerden de big four alle ondernemingen uit de top 100 van de beursvennootschappen. De kleinere kantoren die beursfondsen controleren zagen hun controleomzet in 2017 dalen met 6,3 procent en hun totale omzet zelfs met 8,1 procent.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.