Nieuws

IASB moet winstbegrippen adopteren

Vrijheid in het gebruik van winstbegrippen is niet wenselijk, omdat uit onderzoek blijkt dat bedrijven die vrijheid "opportunistisch invullen". Daarom moeten de begrippen ebit en ebitda door standard setter IASB worden gedefinieerd.

Dat schrijven hoogleraar accounting Jan Bouwens (UvA en Cambridge) en hoofddocent accounting Arnt Verriest (EDHEC Business School) in een opiniebijdrage in het FD.

Op dit moment is sprake van inconsistente presentatie van de begrippen ebit en ebitda, waardoor veel beleggers worden misleid, aldus de auteurs. Want met name bedrijven die slecht presteren of een zware schuldenlast hebben kiezen voor zulke winstbegrippen en delen die naar eigen inzicht in, door onwelgevallige kosten weg te laten. "Goed renderende bedrijven als Heineken en ASML praten niet eens over ebitda", stellen Bouwens en Verriest.

Als de standard setter International Accounting Standards Board (IASB) zijn voornemen om ook nog andere officiële winstbegrippen te introduceren doorzet, wordt de wildgroei alleen maar groter, menen zij. "Immers, bedrijven kunnen dan naast de nieuwe termen ook hun zelf verzonnen ebit en ebitda blijven presenteren. Dat is zeer ongewenst."

De auteurs pleiten daarom voor het vaststellen van officiële definities van beide begrippen door de IASB. Dat is niet alleen goed voor de vergelijkbaarheid tussen bedrijven, maar bevordert ook de naleving. "Als deze maatstaven eenmaal officieel zijn gedefinieerd, is het management van de onderneming verplicht deze definities te hanteren. Daarmee valt het gepresenteerde getal ook onder de accountantscontrole."

Het FD ging kort geleden in een achtergrondartikel uitgebreid in op de vaak verhullende winstbegrippen die door bedrijven worden gehanteerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.