Nieuws

NBA: geen acrobatiek maar correct boekhouden

De vrees van Marcel Pheijffer voor 'boekhoudacrobatiek' in een publicatie van de Coalitie Circulaire Accounting (CCA) doet geen recht aan die uitgave.

Dat stellen Robert Mul en Lucas Geusebroek van de NBA, in een opiniebijdrage in het FD. Ze verwijzen naar het eerdere artikel 'Circulair is een jeukwoord dat snel aan betekenis verliest' van Pheijffer in het FD.

Volgens Mul en Geusebroek levert de CCA "een wezenlijke bijdrage aan het verduurzamen van de economie, door te onderzoeken hoe boekhoudregels correct kunnen worden ingezet". De CCA-publicatie 'Pursuing financial reality of the circular road' toont een praktijkvoorbeeld van hoe wetenschap, banken, accountants, experts en pionierende bedrijven samen "obstakels in accounting kunnen overwinnen". In de studie naar de aanleg van een provinciale weg in Overijssel blijft aannemer Dura Vermeer economisch eigenaar, krijgt de provincie het juridisch eigendom en betaalt die een vergoeding voor het gebruik van de weg ('weg-as-a-service').

Kringloop

De studie richt zich op de juridische gevolgen, gevolgen voor de financiering en met name die voor accounting. Als de weg nooit wordt overgedragen aan de provincie leidt dat tot een ander soort contract en blijft de weg op de balans van de aannemer staan, aldus de auteurs. De weg wordt dan niet verkocht, maar 'verhuurd'.

"Dat kan leiden tot verslechterende financiële ratio's die de financiering van het bedrijf bemoeilijken. Kortom, er ontstaat een andere juridische situatie en een ander financieel beeld. Dat is geen acrobatiek, dat is correct boekhouden", menen Mul en Geusebroek. "Als 'circulair' daarbij het jeukwoord zou zijn, gaan we met plezier terug naar een ouderwets goede Nederlandse boekhoudterm: de kringloop van geld en goederen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.