Nieuws

Oxfam: Rijke landen doen aan ‘creatief boekhouden’ bij klimaatfinanciering

De werkelijke waarde van gelden die door rijke landen worden verstrekt om ontwikkelingslanden te helpen reageren op de klimaatcrisis, is mogelijk slechts een derde van het gerapporteerde bedrag.

Dat stelt Oxfam Novib in een 'Climate Finance Shadow Report' over wereldwijde klimaatfinanciering. Volgens het Oxfam-rapport geven diverse landen via 'creatief boekhouden' een veel groter bedrag aan klimaatinvesteringen op, dan ze daadwerkelijk uitgeven. Bij elkaar rapporteerden landen 59,5 miljard dollar per jaar in 2017 en 2018, terwijl Oxfam het werkelijke gespendeerde bedrag op 19 tot 22,5 miljard schat. Landen als Frankrijk en Japan geven geld in de vorm van gunstige leningen en geven het volledige geleende bedrag vervolgens op als klimaatinvestering, aldus de hulporganisatie.

Rijke landen hebben afgesproken honderd miljard dollar per jaar aan klimaatfinanciering voor armere landen uit te geven. Private investeringen mogen worden meegeteld voor dat totaalbedrag. Zo kan een windmolenbedrijf dat een miljoen investeert in een windmolenpark in een arm land, daarvoor een deel subsidie aanvragen bij de Nederlandse staat, stelt Oxfam. "De overheid draagt dan bijvoorbeeld twee ton bij, maar mag wel die volledige miljoen euro optellen bij het totaalbedrag aan investeringen."

Winstbelang

Publieke investeringen komen direct terecht bij lokale overheden in ontwikkelingslanden, die samen met maatschappelijke organisaties kunnen bepalen waar het geld aan uitgegeven moet worden. Bij private investeringen telt echter een winstbelang mee. Een windmolen is wellicht rendabel voor de windmolenbouwer, maar niet per se wat een ontwikkelingsland het hardst nodig heeft om klimaatverandering te bestrijden, aldus Oxfam.

De hulporganisatie wil dat publieke en private klimaatfinanciering uit elkaar worden getrokken en dat de overheid meer gaat uitgeven aan directe subsidies. Volgens Oxfam geeft de Nederlandse overheid in 2020 zo'n 570 miljoen euro uit aan publieke klimaatsubsidies. 550 miljoen wordt opgehoest door private investeerders. Voor 2021 gaat het om respectievelijk 580 en 600 miljoen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.