Nieuws

Bouwers beboet voor prijsafspraken bij Amsterdamse projecten

Vier bouwbedrijven hebben boetes van in totaal 330 duizend euro gekregen omdat ze verboden prijsafspraken maakten rond projecten van de gemeente Amsterdam.

De bedrijven schreven zich in voor openbare aanbestedingen, maar stemden volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) met concurrenten af voor welk bedrag ze dat deden.

De bouwondernemingen hoopten met hun deelname aan de aanbesteding puur in beeld te blijven voor toekomstige klussen, maar wilden de opdrachten niet binnenhalen. De bedrijven, die de toezichthouder niet bij naam noemt, overlegden daarom met andere deelnemers over de weg-, grond- en waterbouwprojecten.

Door prijsafspraken kunnen opdrachtgevers, zoals in dit geval de gemeente Amsterdam, duurder uit zijn. "Als de concurrentie wordt vervalst leidt dit tot hogere prijzen, lagere kwaliteit en minder innovatie. Afspraken over inschrijvingen bij aanbestedingen zijn in strijd met de Mededingingswet", zegt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep.

De bestrafte bedrijven accepteren de boetes die de ACM heeft opgelegd. Een van de aannemers heeft een 10 procent lagere boete gekregen, omdat deze ondernemer de gemeente een schadevergoeding heeft betaald.

Bron: ANP

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.