Nieuws

Whitepaper over circulair model voor automotive industry

In samenwerking met onder meer de NBA is een whitepaper gepubliceerd met daarin een methodologie voor de financiële waardering van gebruikte onderdelen. In het document wordt de automotive industrie als voorbeeld gebruikt.

De whitepaper toont de impact van de huidige waarderingsbenadering en de verwachte impact van een aangepaste waardering van gebruikte onderdelen. "De beschikbaarheid van externe financiering is een sleutelfactor voor een succesvolle implementatie van circulaire businessmodellen. Met de opkomst van bedrijven die circulaire oplossingen implementeren, zal het gebruik van primaire grondstoffen in toenemende mate worden vervangen door gebruikte grondstoffen. […] Praktische voorbeelden in de automotive sector laten zien dat bedrijven en investeerders vaak geen overeenstemming bereiken over de waardering van circulaire bedrijven. Dit beperkt investeringen door investeerders en toegang tot de nodige fondsen om circulaire bedrijven te laten groeien."

In het document stelt het team voor om IFRS te gebruiken om zogenoemde remanufacturing-bedrijven toegang te geven tot de benodigde fondsen om hun bedrijf te laten groeien en om investeerders en financiers te helpen om risico's en kansen beter te analyseren. Het resultaat van de whitepaper is een beschrijving van een methodologie voor de waardering van gebruikte onderdelen, gebaseerd op IAS 2 en IFRS 13, inclusief de regels voor voorraadwaardering bij FMV.

Onder leiding van C-ECO werkte een team vanuit het netwerk van de Ellen MacArthur Foundation twee jaar lang samen in dit zogenoemde 'Co.project'. De deelnemers zijn medewerkers van de NBA, ING, Accounting Norway, Circularity Capital, PGGM, University College London at Bartlett School of Environment Energy and Resources en drie leden van het C-ECO-team.

White paper 'ReValu-Parts Rethinking the Value of Used Parts – Necessary next steps on the valuation of used parts for enabling a circular economy: a pathway to implement the International Financial Reporting Standard (IFRS) for used parts using a remanufacturing business cases in the automotive aftermarket'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.