Nieuws

ING gooit beloning voor nieuwe topman niet flink omhoog

De nieuwe topman of topvrouw van ING gaat waarschijnlijk niet heel veel meer verdienen dan de huidige baas van de bank, Ralph Hamers.

Dat volgt uit het nieuwe beloningsbeleid voor de top dat het financiële concern uit de doeken doet in zijn jaarverslag. ING laat daarin het streven vallen om beloningen van bestuurders te spiegelen aan de topsalarissen bij grote Europese bedrijven. In plaats daarvan worden de bestaande beloningen als uitgangspunt genomen, en zullen er slechts "gematigde" loonsverhogingen plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan een inflatiecorrectie.

Twee jaar terug was er nog heel veel ophef toen de raad van commissarissen van de bank Hamers' totale beloning fors wilde verhogen naar zo'n 3 miljoen euro. Volgens ING was de maatregel bedoeld om het salaris aan de top concurrerend en marktconform te houden. Maar na felle reacties in politiek en samenleving zag de bank van het plan af.

Inmiddels is bekend dat Hamers op 30 juni opstapt bij ING om later dit jaar leiding te gaan geven aan de Zwitserse bank UBS, waar hij vermoedelijk fors meer gaat verdienen. Wie zijn opvolger wordt, is nog niet bekend. Het nieuwe beloningsbeleid wordt bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering voorgelegd aan de aandeelhouders van ING.

Hamers streek afgelopen jaar een basissalaris op van 1,75 miljoen euro. Daarbovenop kwam nog een variabele beloning van omgerekend 266 duizend euro. Daarmee was zijn beloning behoorlijk hoger dan een jaar eerder, maar wel vergelijkbaar met de beloning in 2017. In 2018 werden er in de top van ING eenmalig geen bonussen uitgekeerd in verband met de megaboete van 775 miljoen euro die de bank had gekregen wegens tekortkomingen bij de strijd tegen witwassen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.