Nieuws

Lagere buffereis banken om coronacrisis te beteugelen

Nederlandse banken hoeven minder geld in kas te houden bij het verlenen van krediet. Daarnaast wordt een maatregel waarbij banken straks meer kapitaal moeten aanhouden voor hun hypotheekportefeuilles uitgesteld.

Daarmee komt in een klap 8 miljard euro aan kapitaal vrij, meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De maatregelen gelden zolang dat nodig is.

De toezichthouder had dinsdag overleg met de Autoriteit Financiële Markten, het ministerie van Financiën en vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging van Banken, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars. Om de economische schade zoveel mogelijk te beperken, is het volgens DNB cruciaal dat de financiële sector goed blijft functioneren.

DNB legt uit dat Nederlandse banken de laatste jaren extra buffers hebben opgebouwd, mede door de strengere regels die DNB heeft opgelegd sinds de financiële crisis. Doordat ze meer vet op de botten hebben zijn de banken ook beter in staat om de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus op te vangen.

200 miljard

Het totale effect op de kredietverlening kan oplopen tot maximaal 200 miljard euro, aldus DNB. Het is volgens de toezichthouder "nadrukkelijk de bedoeling" dat het vrijgemaakte geld wordt gebruikt om de kredietverlening te ondersteunen, en niet voor uitbetaling van dividend of inkoop van eigen aandelen.

DNB onderzoekt nog mogelijke maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis voor de pensioenfondsen en de verzekeraars te beperken.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is positief over de maatregelen die DNB treft voor de Nederlandse situatie, in het verlengde van het eerdere pakket van de Europese Centrale Bank (ECB). "Banken doen het maximaal mogelijke om hun klanten door deze moeilijke periode heen te helpen," aldus NVB-voorzitter Chris Buijink.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.