Nieuws

Fiscus gaat uit van samenstelgegevens, tenzij…

Als daar concrete aanleiding voor is mag de Belastingdienst afwijken van de gedragslijn dat controle van de '4410-gegevens' en een steekproef voldoende zijn. Lagere brutowinstpercentages rechtvaardigen een informatiebeschikking, zegt de Rechtbank Gelderland.

Lex van Almelo

De Belastingdienst deed in 2016 een boekenonderzoek bij de uitbater van twee grand-café-restaurants. Bij de aankondiging van het onderzoek stuurde de inspecteur een bijlage waarin de benodigde gegevens (niet uitputtend) werden opgesomd. Al voor het boekenonderzoek zijn de verhoudingen tussen de belastingadviseur en de Belastingdienst verstoord. 

Vectron-kassa

Eind oktober probeert een EDP-specialist van de Belastingdienst de kassagegevens digitaal uit de Vectron-kassa te halen. Vanwege de beperkte opslagcapaciteit is de kassa zo ingesteld dat elke nacht een setje wordt geprint van twee à drie pagina’s met de kassa-uitdraai inclusief de kassa-instellingen. Daarna worden de gegevens gewist. De specialist spreekt af de kassagegevens en gegevens uit het loonsysteem een week later op te halen. De eigenaar van het restaurant zegt die afspraak echter af.

De Belastingdienst eist vervolgens met een informatiebeschikking nadere gegevens uit het kassasysteem en de digitale data uit het loonprogramma op. De horeca-ondernemer vecht die beschikking zonder succes aan.

De controleaanpak is normaal gesproken dat de inspecteur uitgaat van de samenstellingsgegevens van de accountant - "de zogenoemde 4410-gegevens" zijn voldoende in combinatie met een steekproef. Maar als dat noodzakelijk is, kan aanvullend onderzoek volgen. De Rechtbank Gelderland zegt dat in dit geval pas om nadere detailinformatie mag worden gevraagd als er concrete aanwijzingen zijn dat de administratie onjuist is.

De fiscus had hier goede redenen voor nader onderzoek. De brutowinstpercentages van het restaurant waren namelijk tussen de 31 en 84 procentpunten lager dan het branchegemiddelde. Volgens de Leidraad voor de accountant Branchegegevens ligt dat branchegemiddelde op 290,63 procent ten opzichte van de inkoopprijs. Bovendien wijken de brutowinstpercentages tussen de twee vestigingen ook onderling af. De rechtbank vindt dit opvallend, omdat de twee vestigingen dezelfde verkoopprijzen hanteren, dezelfde leveranciers hebben en dezelfde inkoopprijzen.

De verschillen rechtvaardigen volgens de rechtbank gedetailleerd onderzoek van de kassagegevens. Daarom is de informatiebeschikking redelijk.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.