Nieuws

Hoge Raad zet punt achter Verver vs BING

De Hoge Raad heeft de schadeclaim en rectificatievordering van oud-burgemeester Verver van Schiedam tegen BING definitief terzijde geschoven, nadat de curator van de failliete Verver eerder was gestopt met de procedure.

Lex van Almelo

Omdat Verver failliet ging, heeft de curator haar schadeprocedure en rectificatievordering tegen het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) overgenomen. Toen die vorderingen in kort geding werden afgewezen, had de curator volgens Verver hoger beroep moeten aantekenen. Na de overname kon Verver dat zelf niet meer, omdat zij geen procespartij meer was.

De voormalig burgemeester van Schiedam, die moest vertrekken na een onderzoek door een forensisch accountant van BING, heeft daarna vergeefs geprobeerd om zelf in hoger beroep te gaan. Zij voerde onder meer aan dat de eis om verklaringen van BING over haar te rectificeren een persoonlijke vordering is en niet samenhangt met de boedel. Het gerechtshof wuifde dat argument weg en verklaarde het hoger beroep niet-ontvankelijk.

Curator onbevoegd

De Hoge Raad vindt dat het gerechtshof zich heeft vergist. De schadeclaim valt wel in de boedel, maar de rectificatievordering niet. Het hof zei zelf al dat het gaat om de eer en goede naam van Verver. Daarom heeft de rectificatievordering een hoogstpersoonlijk karakter en had Verver zelf hoger beroep moeten kunnen aantekenen. De curator was dus niet bevoegd de persoonlijke vordering over te nemen.

Juridische gevolgen heeft dit oordeel niet. De advocaat van Verver is in eerste instantie namelijk akkoord gegaan met het besluit van de rechtbank om de curator de vorderingen en procedures van Verver te laten overnemen. Daardoor is het overnamebesluit van de rechtbank definitief geworden en staat Verver voorgoed buiten spel.

Schuld

Het faillissement van Wilma Verver is inmiddels opgeheven, maar zij zou nog een schuld hebben van 1,3 miljoen euro. Hoe ze die ook ooit aflost – in ieder geval niet met een schadevergoeding van BING.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.