Nieuws

'Nederland moet robuust optreden tegen coronafraude'

Een "stevige en aansprekende" officier van justitie moet met ferm lik-op-stuk-beleid bijdragen aan het beperken van fraude met steunmaatregelen tijdens de coronacrisis.

Dat schrijft Marcel Pheijffer in zijn column in het FD. Hij verwijst naar de Verenigde Staten, waar minister van justitie William Barr al eerder aankondigde "hoge prioriteit te geven aan het ontdekken, onderzoeken en vervolgen van criminele activiteiten die verband houden met de pandemie".  

De hoogleraar heeft geen goed woord over voor partijen die misbruik maken van de huidige crisissituatie. "Ziek zijn de geesten die frauduleus inspelen op de gezondheidsangst die de samenleving treft."

In ons land hebben de Inspectie SZW en de FIOD inmiddels de handen ineengeslagen om wie fraude pleegt met steunmaatregelen op te sporen en op te pakken, aldus Pheijffer. Maar wat hem betreft mag de Nederlandse aanpak "nog wat robuuster worden" en mag een zware officier van justitie "er bovenop zitten".  

Een stevige aanpak in de rechtszaal "appelleert aan het volksgevoel", meent Pheijffer, want de overgrote meerderheid houdt zich juist keurig aan de regels. "Dat volksgevoel is gebaat bij een daadkrachtige aanpak van harteloze coronafraude. Go and get the bastards!"

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.