Nieuws

VEB: 'Nieuwe continuïteitsverklaring bij halfjaarcijfers vanwege coronacrisis'

De VEB wil dat bedrijven meer openheid geven bij de halfjaarcijfers vanwege de coronacrisis. Die cijfers moeten voorzien worden van een nieuwe continuïteitsverklaring van de accountant.

Dat bepleit de VEB in een serie voorgestelde maatregelen naar aanleiding van de invloed die de coronacrisis heeft op bedrijven. "Voor beleggers is het op de korte termijn van het allergrootste belang om doorwrocht inzicht te krijgen in de staat van de onderneming en de impact van de crisis op de operationele en financiële huishouding. Daarom roept de VEB ondernemingen op om de jaarlijkse transparantie die geboden wordt in de jaarcijfers nu ook op onderdelen te geven bij publicatie van de halfjaarcijfers", aldus de VEB.

De beleggersvereniging wil inzage in de houdbaarheid van goodwill, voorzieningen, liquiditeitsprognoses, (aanpassingen in) financiering en prognoses. De VEB benadrukt het belang om deze informatie door de accountant te laten onderzoeken en te laten beoordelen door de accountant. Ook vraagt de VEB van de accountant een nieuwe continuïteitsverklaring naar aanleiding van de halfjaarcijfers, waarmee de accountant zijn mening geeft over de levensvatbaarheid van de onderneming in de komende twaalf maanden.

Naast deze maatregel wil de VEB dat variabele beloningen dit jaar worden geschrapt voor bestuurders en dat bestuurders en commissarissen hun nevenfuncties afbouwen. De beleggerskoepel roept de bestuurders op "hun bijbanen terug te brengen tot één". Ook verzoekt de vereniging commissarissen om na te gaan welke bijbanen op termijn kunnen worden afgestoten.

Verder wil de VEB dat ondernemingen hun klimaatverplichtingen niet uit het oog verliezen en aan beleggers laten weten hoe zij hun verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid op dat gebied zullen nakomen. "De Coronacrisis heeft de grootste bedreiging voor de economie en samenleving op langere termijn enigszins naar de achtergrond gedrukt: de klimaatverandering en daaraan gekoppelde energietransitie. De uitdagingen op dit gebied gaan echter niet weg en uitstel, zo is duidelijk, maakt de gevolgen ernstiger en de schade groter."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.