Nieuws

KNVB vreest 'zware financiële klap' voor betaald voetbal

De voetbalbond KNVB vreest de financiële gevolgen voor de bedrijfstak betaald voetbal als er pas weer voetbalwedstrijden mogelijk zijn wanneer er een vaccin is tegen het coronavirus.

De KNVB is ontstemd over de brief die minister Hugo de Jonge (VWS) donderdag aan de Tweede Kamer stuurde, waarin hij schrijft dat wedstrijden in het betaalde voetbal waarschijnlijk pas mogelijk zijn als er een vaccin gevonden is tegen het coronavirus. "En niemand weet hoelang dat gaat duren", schrijft De Jonge. "We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel."

De KNVB noemt dat bericht "geen prettige verrassing". De bond is in gesprek met de overheid over het in fases opstarten van het topvoetbal. Het is de bedoeling dat vanaf 1 september weer gevoetbald kan worden, maar dan wel zonder publiek. De KNVB hoopt in de loop van het volgende seizoen gefaseerd weer toeschouwers toe te kunnen laten in de stadions.

300 miljoen

De voetbalbond zou het "verschrikkelijk" vinden als er lang niet voor publiek gevoetbald kan worden. "Dit zou namelijk ten koste gaan van de sportbeleving bij de miljoenen fans en kijkers. Bovendien zou het voor de bedrijfstak betaald voetbal opnieuw een hele zware financiële klap betekenen. Hierover zijn we ook in gesprek met de overheid, juist omdat Nederlandse clubs bovengemiddeld afhankelijk van inkomsten uit stadionbezoeken zijn. Vandaar dat de melding van vanochtend als een totale verrassing kwam." De KNVB berekende dat de clubs minimaal 300 miljoen euro aan inkomsten mislopen doordat dit seizoen voortijdig is beëindigd.

De KNVB voegt toe dat gezondheid altijd voorop staat bij de bond en dat de richtlijnen van het kabinet altijd gevolgd zullen worden. "Maar we praten momenteel juist met de overheid over het in fases opstarten van het topvoetbal om samen te bezien wat nog wel kan in deze tijd."

"Het organiseren van wedstrijden met publiek is een specialisme en specifieke voorzorgsmaatregelen op het gebied van hygiëne en crowd management dragen bij aan een veilige en verantwoorde manier waarop dit wél eerder zou kunnen. Daarbij kijken we tevens nauwlettend naar wat de clubs in het buitenland doen op dit vlak. De ontwikkelingen gaan snel, daarom lijkt ons hetgeen is gemeld in deze fase nogal voorbarig", aldus de KNVB.

Salarisvermindering

Vandaag werd ook bekend dat belangenbehartigers in het Nederlandse betaald voetbal een akkoord hebben bereikt over een collectieve salarisvermindering. Naar schatting wordt hiermee op jaarbasis zo'n 35 miljoen euro uitgespaard, bedoeld om de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de clubs iets te verlichten. Het akkoord is gesloten tussen werkgeversorganisatie FBO, de spelersvakbonden VVCS en ProProf en de vakvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV). Voetbalbond KNVB, de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie ondersteunen de maatregelen. De partijen spreken van een "historisch akkoord".

Het pakket aan noodmaatregelen bestaat uit collectieve aanbevelingen en bindende afspraken. De aanbevelingen zijn bedoeld voor het resterende deel van het inmiddels afgebroken seizoen en de eerste seizoenshelft van 2020-2021. Zo is het verzoek om af te zien van collectieve bonussen of daarvoor een minnelijke regeling te treffen. Wat betreft salarisreductie hanteren de betrokken partijen een 'progressieve staffel', wat betekent: hoe hoger het salaris, hoe meer spelers en trainers inleveren. Dat loopt uiteen van 2,5 tot maximaal 20 procent. De aanbeveling van salarisreductie geldt in principe tot 1 januari 2021.

De NBA publiceerde vorig jaar een open brief aan betaaldvoetbalorganisaties over de financiële stabiliteit van deze bvo's. Daaruit bleek dat diverse clubs financieel kwetsbaar zijn.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.