Nieuws

Nieuwsupdate coronacrisis - 25 mei

Een overzicht van het laatste nieuws over de economische gevolgen van de coronacrisis. Dit bericht wordt gedurende de dag geüpdatet.

Kabinet worstelt met eigen voorstel om flexwerkers te helpen

ANP - Het kabinet zoekt naar een manier om ontslagen flexwerkers te ondersteunen die niet in aanmerking komen voor een WW- of bijstandsuitkering. Na overleg met gemeenten en uitkeringsinstantie UWV is er één "reële mogelijkheid" gevonden: de Tofa, waarbij mensen onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming van 600 euro per maand voor drie maanden krijgen. "Deze regeling is weliswaar uitvoerbaar, maar kent grote nadelen", zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Daarom wil hij er eerst over in gesprek met de Tweede Kamer.

Het verzoek om de tienduizenden flexwerkers die tussen wal en schip vallen tegemoet te komen kwam ook van de Tweede Kamer. Het gaat niet alleen om ontslagen flexwerkers, maar ook om flexwerkers die een flink deel van hun inkomen zien wegvallen. Op initiatief van de PvdA vroegen partijen het kabinet naar een regeling te zoeken. Aan de Kamer schrijft Koolmees dat er zes opties zijn onderzocht, waarvan de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten "de enige technisch uitvoerbare regeling is die op korte termijn mogelijk is".

Dat betekent niet dat Koolmees er zelf enthousiast over is. "Aan de regeling kleven risico's van willekeur en oneigenlijk gebruik", aldus de bewindsman. Iemand die in februari minstens 500 euro verdiende en in april zeker 50 procent minder, kan aanspraak maken op de Tofa. Flexwerkers die hun inkomen daarna pas zagen dalen, komen niet in aanmerking omdat alleen naar inkomstenverlies in april kan worden gekeken. Ook kan de Tofa iemand onterecht financieel vooruithelpen. Mensen die een beroep doen op de regeling ontvangen mogelijk "meer dan een WW-gerechtigde in een vrijwel identieke situatie".

"Ook vraagt deze regeling de inzet van schaarse UWV-capaciteit, wat mogelijk ten koste gaat van uitvoeringsvraagstukken in de toekomst. Ik heb daarom ernstige twijfels over invoering van de Tofa en ga graag eerst in overleg met de Tweede Kamer over de wenselijkheid om de regeling in te voeren."

"Het is mijns inziens een regeling die weliswaar is gericht op de doelgroep, maar verschillende nadelen kent", vat Koolmees zijn opvattingen over de regeling samen. Omdat de volledige Tweede Kamer zich achter het voorstel van de PvdA schaarde om voor een extra vangnet te zorgen voor flexwerkers buiten de WW, gaat hij de Tofa toch voorbereiden. Wel wacht hij met invoeren totdat hij over de opties heeft gesproken met de Tweede Kamer.

FNV: plan werkgevers afwentelen ontslagvergoeding onbespreekbaar

ANP - De FNV noemt het plan van werkgeversorganisaties om transitievergoedingen voor ontslagen werknemers in getroffen sectoren af te wentelen op de overheid "absoluut onbespreekbaar en de wereld op zijn kop".

Vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV zegt dat het voorstel nog eens bovenop het plan komt om de ontslagboete uit de nieuwe, aangepaste NOW-regeling te schrappen, waartegen de vakbond zich hevig verzet. "Het lijkt voor de werkgevers wel rupsje-nooit-genoeg. Dit gaat nooit gebeuren. Zo betalen de werknemers via hun eigen belastingen ook nog eens hun eigen ontslagvergoeding", zegt ze.

Volgens De Telegraaf wil een breed ondernemersoffensief dat de overheid ook de kosten voor ontslag tijdens de coronacrisis gaat vergoeden. MKB-Nederland zegt in gesprek te zijn met het kabinet over een breder plan voor onder andere de transitievergoeding voor sectoren in nood, meldt De Telegraaf zaterdag. De horeca, retail en ondernemersorganisatie ONL zouden de wens op tafel hebben gelegd om de transitievergoeding door de overheid te laten compenseren.

De FNV noemt dat onbegrijpelijk. "De financiële steun via de NOW-regeling is bedoeld om mensen in dienst te houden, juist niet om ze te ontslaan. Het is hondsbrutaal om dan ook nog eens te vragen of de overheid dan de ontslagvergoeding voor haar rekening kan nemen. Ik snap dat bedrijven niet failliet willen gaan, maar ze maken hun omzet juist via hun personeel. Je kunt geen vaste krachten wegsturen en ze later als goedkopere zzp'ers weer inhuren."

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bevestigt tegenover het ANP het plan om bij ontslag van medewerkers de transitievergoeding via het UWV te laten uitkeren. Die zouden dan een WW-uitkering van 90 procent tot in ieder geval eind 2020 moeten krijgen, aldus de horecawerkgevers. Dirk Beljaarts, directeur van KHN: "Zonder omzet en met doorlopende kosten ben je als ondernemer al op je vermogen ingeteerd. Transitievergoeding is dan alsnog de stap naar faillissement. Zie dat als alternatieve steun zodat de onderneming zich aan de nieuwe realiteit kan aanpassen en dat geldt dan ook voor de medewerker, die dan een goede WW-uitkering moet krijgen."

MKB-Nederland tekent aan dat met het ministerie van Economische Zaken wordt gesproken over een stopregeling voor noodlijdende bedrijven, waarin ook de transitievergoeding zou moeten worden meegenomen. "Ondernemers die echt geen vooruitzichten hebben, de schuldenberg niet verder willen laten oplopen en niet failliet willen gaan, zouden op een goede manier moeten kunnen stoppen zonder dat ze alles - ook privé - kwijtraken. Dat kan nu niet zomaar, omdat je dan bijvoorbeeld een transitievergoeding moet betalen", aldus de woordvoerder van MKB-Nederland.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.