Nieuws

Grote bedrijven voor groene insteek bij herstel uit crisis

Groene ambities moeten als hoeksteen dienen voor de herstelplannen uit de coronacrisis. Daarvoor pleiten bijna 250 Nederlandse bedrijven, onder de leiding van Jan Peter Balkenende en directeuren van grote bedrijven zoals Heineken en KLM.

Vrijdag overhandigen ze de ondertekende verklaring met hun wensen aan het kabinet. "Ondanks de ongekende crisis die ons allemaal raakt, mogen we de grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, armoede en ongelijkheid niet vergeten", stelt Balkenende. "Bij de besteding van het geld uit de grote herstelfondsen die nu worden ingericht, kunnen de zeventien groene ambities van de Verenigde Naties leidraad zijn." De oud-premier is "blij verrast" dat zich binnen een paar dagen zoveel Nederlandse bedrijven achter de verklaring schaarden.

Concreet vraagt het Nederlandse bedrijfsleven aan de regering drie zaken. Dat de Europese Commissie groene ambities opneemt als een kernelement van het EU-herstelplan. Verder willen de bedrijven dat het kabinet inzet op duurzame investeringen die voor een betere samenleving zorgen. Daarnaast moet de Nederlandse toewijding aan het klimaatakkoord van Parijs overeind blijven staan en indien mogelijk zelfs versneld worden.

In andere Europese landen zoals Frankrijk en Duitsland heeft het bedrijfsleven een vergelijkbare verklaring aan de regering meegegeven.

De 27 EU-leiders vergaderen vrijdag voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus over de miljarden die zij de komende zeven jaar in de unie en het economisch herstel willen steken.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.