Nieuws

Soepel verloop eerste digitale ledenvergadering NBA

De eerste online georganiseerde ledenvergadering van de NBA verliep op 15 juni rimpelloos. Voorzitter Marco van der Vegte was trots op de rol die accountants tijdens de coronacrisis vervullen. De ALV stemde in met de benoeming van Monika Bankert als nieuw bestuurslid.

Exact 351 deelnemers plus één machtiging: qua deelnemers haalde de ledenvergadering niet de enorme aantallen die inmiddels digitaal aanschuiven tijdens de praktische webinars van de beroepsorganisatie. Er stonden dan ook geen echt spannende zaken op de agenda. Maar de vorm was wel nieuw.

Voor voorzitter Marco van der Vegte voelde het nog wat vreemd om de leden via een camera toe te spreken. Dat geldt ook in de dagelijkse praktijk. "We missen de persoonlijke contacten, de signalen die we anders krijgen, de olie door de organisatie." De coronacrisis zorgt binnen het accountantsberoep voor veel uitdagingen en de voorzitter is trots dat de beroepsgroep zich zo goed hier doorheen slaat. "Nooit eerder was het zo waar: Nederland rekent op zijn accountants."

Foto NBA-voorzitter Marco van der Vegte

De politieke keuze om heel snel een pakket aan steunmaatregelen te presenteren heeft het beroep "opgezadeld met een uitvoeringsprobleem", zo stelde Van der Vegte. De NBA zit vanaf het begin van de crisis daarvoor aan tafel bij het ministerie van SZW en het UWV, om de gemaakte politieke keuzes te helpen vertalen naar “concrete en toepasbare uitvoeringsregels”.

Benoemingen

Bestuurslid Ronald van Rijswijk nam de leden mee langs de benoemingen die op de agenda stonden en gaf een toelichting op de voordracht van Monika Bankert als nieuw NBA-bestuurslid. Bij de selectie van een kandidaat wordt inmiddels ook professionele ondersteuning ingezet. Bankert zelf gaf aan vooral sinds de toespraak van minister Hoekstra op de Accountantsdag 2018, waarbij deze de instelling van de CTA aankondigde, gemotiveerd te zijn om bestuurlijk aan de toekomst van het vak bij te dragen. Het accountantsberoep moet een rol willen vervullen bij het werken aan een betere, duurzame samenleving, wat Bankert betreft. De vergadering stemde in grote meerderheid in met haar benoeming in het bestuur, als opvolger van Gertjan Stoker.

Foto nieuw NBA-bestuurslid Monika Bankert

Ook de herbenoeming van voorzitter Marco van der Vegte, de benoeming van Malika Bensellam-Bouhtala als plaatsvervangend voorzitter en de benoeming van Anja Bast-den Hollander als controlerend accountant van de NBA waren hamerstukken.

Bestuurslid Esther van der Vleuten gaf aan dat de impact van de coronacrisis op het resultaat van de NBA over 2020 vooral voelbaar is door een omzetdaling van zo’n twee miljoen euro bij NBA Opleidingen. Voor dit jaar gaat de NBA daarom uit van een negatief resultaat van € 664.000. Van der Vleuten hoopt op een scenario waarin de activiteiten van de opleidingstak in het najaar weer hervat kunnen worden; vanaf 1 juli wordt daarmee een eerste voorzichtige start gemaakt.

Foto NBA-bestuurslid Esther van der Vleuten

Over 2019 viel het resultaat tegelijk bijna een miljoen euro gunstiger uit dan gedacht. De NBA is financieel gezond en ook het minimum weerstandsvermogen is geen reden voor zorg. Het aantal leden groeide in het afgelopen jaar met 247, tot in totaal bijna 22.000.

Governance

Wie vernieuwing predikt moet ook naar zichzelf kijken, aldus algemeen directeur Berry Wammes, die stilstond bij de nieuwe bestuurlijke inrichting van de organisatie. De NBA wil zeker niet alles wat goed gaat overboord gooien, maar met name de ledenorganisatie moet echt anders, stelde hij. In de afgelopen maanden is via een aantal pilots ervaring opgedaan met de werking van communities en faculties, waarover via video door twee leden nader werd bericht.

Foto NBA-directeur Berry Wammes

Wammes gaf aan dat het opheffen van de bestaande ledengroepen, die langzaam moeten overgaan naar de nieuwe faculties, nog wel een jaar gaat kosten. Dat komt door de noodzaak van een wetswijziging; 2021 wordt in dat opzicht een overgangsjaar. Om de leden te verbinden werkt de NBA de komende tijd aan de opzet van een digitaal platform, maar dat begint “kleinschalig”, aldus Wammes, om mogelijk kostbare ict-missers te voorkomen.

Loftrompetten

Aan het slot van de vergadering waren er drie NBA 'Loftrompetten' voor Bas Herrijgers, Jos van Huut en Arnout van Kempen, vanwege hun grote bijdrage aan het beroep en de beroepsorganisatie in de afgelopen jaren.

Foto NBA-bestuur en Bas Herrijgers op scherm

De NBA kreeg complimenten voor het soepele verloop van de online bijeenkomst, die wat veel leden betreft ook 'na corona' best op deze manier georganiseerd mag worden. NBA-directeur Wammes benadrukte dat de wens om digitaal te kunnen vergaderen al langer door de beroepsorganisatie bij het ministerie wordt aangekaart, maar tot nu toe wegens zorgen om de veiligheid nog niet is vervuld. Door de noodwet, die geldt tot eind september, kan dat nu wel. Wat Wammes betreft houdt de NBA het online vergaderen voor de toekomst vast, wellicht in een hybride vorm. 

De livestream van de ALV terugkijken kan via nba.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.