Nieuws

Deutsche Bank bestraft voor falend toezicht op financiën Epstein

Deutsche Bank moet een boete van 150 miljoen dollar betalen in de Verenigde Staten vanwege falend toezicht op onder meer de omstreden financiële zaken van zedendelinquent Jeffrey Epstein.

Volgens financiële autoriteiten van de staat New York verzocht de Duitse bank Epstein op eigen initiatief om klant te worden nadat die al veroordeeld was wegens kindermisbruik in Florida. Daarnaast gebruikte de Amerikaanse miljardair zijn rekening bij Deutsche Bank om schikkingen te betalen, geld te over te maken naar vrouwen in Oost-Europa, en 800 duizend dollar te pinnen voor "reizen, tips en andere uitgaven".

De directie van Deutsche Bank werd op het idee gebracht om Epstein als klant te nemen door een voormalig relatiemanager van de miljardair, die een overstap maakte naar de Duitse bank. Hij spiegelde zijn nieuwe werkgever voor dat Epstein de bank veel extra geld zou opleveren.

Risicovolle klant

De financiële instelling had volgens de marktwaakhond wel door dat het om een risicovolle klant ging, maar deed daar vervolgens niks mee. "In het geval van Epstein faalde de bank om miljoenen dollars aan verdachte transacties te voorkomen, ondanks dat het concern op de hoogte was van zijn crimineel verleden", aldus inspecteur Linda Lacewell van de toezichthouder.

Epstein pleegde vorig jaar zelfmoord in zijn cel; zo luidt althans de officiële lezing. Hij zat vast omdat hij werd verdacht van handel in minderjarige meisjes en seksueel misbruik. Vorige week arresteerde de FBI Ghislaine Maxwell, die wordt beschouwd als de handlanger van Epstein.

Deutsche Bank is volgens het Department of Financial Services van New York ook te laks geweest bij het onderhouden van zakelijke relaties met omstreden branchegenoten zoals Danske Bank, die onder vuur ligt bij autoriteiten vanwege een grote witwasschandaal. Al deze voorbeelden laten zien dat de Duitse bank faalde om de activiteiten van omstreden klanten onder de loep te nemen, oordeelde de autoriteit.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.