Nieuws

Gerecht EU verlaagt kartelboete Infineon met 6 miljoen

Het gerecht van de Europese Unie verlaagt de geldboete die in 2014 aan het Duitse Infineon was opgelegd voor ongeoorloofde kartelafspraken met onder meer Philips met bijna 6 miljoen euro tot 76,8 miljoen euro.

Het gerecht, onderdeel van het Europees Hof van Justitie, oordeelt dat Infineon minder ongeoorloofde kartelcontacten had dan destijds werd onderzocht en bewezen. De Europese Commissie beboette destijds vier chipproducenten voor in totaal 138 miljoen euro vanwege deelname aan een kartel op de markt van smartcardchips. Philips, Infineon, het Zuid-Koreaanse Samsung en Renesas uit Japan wisselden tussen 2003 en 2005 informatie uit over prijzen, klanten, contractbesprekingen en productiecapaciteit. Het ging over chips in onder meer mobiele telefoons, bankpassen en paspoorten.

Renesas stelde Brussel op de hoogte van het kartel en hoefde daarom geen boete te betalen. Samsung moest ruim 35 miljoen euro afrekenen, Philips 20 miljoen. De hoogste boete was met bijna 83 miljoen voor Infineon. Dat bedrijf ging samen met Philips in beroep. In 2018 verwierp het hof het beroep van Philips maar de zaak van Infineon werd terugverwezen naar het gerecht om te beoordelen of de hoogte van de opgelegde boete wel redelijk was. Die boete is nu naar beneden bijgesteld.

Philips ziet in de verlaging van de boete voor Infineon geen aanleiding om zelf weer juridische stappen te zetten. "Voor ons blijft het dossier gesloten", laat een woordvoerder weten. Philips verkocht zijn chipdivisie al in 2006 onder de naam NXP Semiconductors aan een groep investeerders.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.