Nieuws

Muis: vraag Rutte om verantwoording EU-subsidies is terecht

Jules Muis, oud-DG en internal auditor van de Europese Commissie, deelt de visie van premier Mark Rutte dat verantwoording nodig is bij 'coronasteun' aan landen als Spanje en Italië.

Muis reageert in de Financial Times op een recent redactioneel commentaar van de krant, waarin de Nederlandse premier wordt neergezet als kortzichtig. Rutte zou volgens de FT alleen "lippendienst" betuigen aan een sterker Europa. "En dat allemaal omdat de heer Rutte er namens Nederland, een land dat al meer dan een halve eeuw topbetaler per hoofd van de bevolking is aan de Europese begroting, op aandringt dat verantwoording wordt afgelegd over een speciaal Covid-19-fonds", aldus Muis.

Premier Mark Rutte ligt binnen de Europese Unie onder vuur, omdat hij tegenstander is van plannen om honderden miljarden aan subsidies aan vooral zuidelijke lidstaten te verlenen, vanuit een nieuw Europees coronaherstelfonds. Nederland wil liever alleen krediet verstrekken en die landen bovendien dwingen om hervormingen door te voeren. De Europese regeringsleiders gaan komend weekend proberen overeenstemming te bereiken over het Europees herstelfonds.

Pleidooi internal auditors

Jules Muis benadrukt dat de internal auditafdeling van de EU twintig jaar geleden al pleitte voor een jaarlijkse verantwoording vanuit elke lidstaat bij ontvangen EU-gelden, om te verzekeren dat die ook werden gebruikt voor de beoogde doelen. Dat zou het onderling vertrouwen hebben versterkt, maar de suggestie van de internal auditors werd destijds door de meerderheid van de Europese Raad verworpen. Alleen het VK, Nederland, Denemarken en Zweden hielden er aanvankelijk aan vast, maar gaven enkele jaren geleden alsnog op, toen de meerderheid van de lidstaten geen interesse toonde om hun voorbeeld te volgen.

"Weten we als EU-regeringen echt waar het EU-geld dat we ontvangen naartoe gaat?", vraagt Muis zich af. Zolang de lidstaten daarover geen verantwoording willen afleggen, moeten ze ook niet verbaasd zijn dat sommige 'donoren' minder vertrouwen hebben in de juiste besteding van gelden. Er valt best wat af te dingen op de Nederlandse premier, aldus Muis. "Maar zijn standpunt over verantwoording hoort daar niet bij."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.