Nieuws

Pheijffer: geheimhoudingsplicht accountant tegen het licht houden

De werking en beperkingen van de geheimhoudingsregels voor accountants moeten opnieuw tegen het licht gehouden worden. Dat stelt Marcel Pheijffer in een column in het FD.

Bij incidenten zoals fraude en discontinuïteit komt de accountant soms ook onder vuur te liggen, aldus Pheijffer in Het Financieele Dagblad, maar in zulke gevallen wordt meestal weinig openheid gegeven. "De luiken gaan dicht en er wordt dan een beroep op de geheimhoudingsverplichting gedaan."

Dat heeft vaak te maken met mogelijke claims, maar daarvoor is de geheimhoudingsplicht niet geschapen, zo stelt hij. "Immers, indien het om de handelwijze van de accountant(sorganisatie) gaat, is het door geheimhouding te beschermen belang - de vertrouwelijkheid van het van een cliënt afkomstige materiaal - meestal niet of slechts in beperkte mate relevant. Ook omdat informatie dan toch al (gedeeltelijk) openbaar is. Naar mijn mening zou de accountant in dergelijke gevallen meer inzicht over het eigen handelen kunnen geven dan nu in de praktijk het geval is, zonder zijn geheimhouding omtrent cliëntvertrouwelijke informatie te schenden."

Pheijffer refereert in dit verband onder meer aan de fraude bij betalingsbedrijf Wirecard. Wat hem betreft zou het goed zijn om werking en beperkingen van de geheimhoudingsregels voor accountants aan de hand van praktijkcases opnieuw tegen het licht te houden en te bezien of deze regels verduidelijkt of aangepast kunnen en moeten worden. "Het maatschappelijk verkeer en het publiek belang zijn immers gebaat bij het zo snel mogelijk verkrijgen van duidelijkheid na incidenten. Bovendien kan het accountantsberoep dan ook beter worden beschermd tegen onterechte kritiek."

FD: 'Er is onderzoek nodig naar de reikwijdte van de geheimhoudingsplicht van accountants'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.